FOTO: null

Stečaj u Elvaku AD je neminovan s obzirom na ogroman dug koji doseže 24 miliona maraka i veći je od samog kapitala firme kaže Srđan Tekić, direktor Elvaka i pojašnjava da je očekivao da će pokretanje stečajnog postupka ići brže i da će privremeni stečajni

Nakon što je povučen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, a u skladu sa odlukom Upravnog odbora sa zainteresovanim poslovnim partnerom firmom „Rimeko“ iz Sarajeva potpisani su ugovori o zakupu proizvodnih kapaciteta u elvakovoj fabrici elektroda i fabrici panela gdje se već uveliko radi na remontu mašina.

Problematično je naglašava Tekić što je sve materijale koji se koriste u proizvodnji elektroda potrebno nabaviti na inostranom tržištu, pa su produženi i rokovi isporuke u nekim slučajevima i do deset nedjelja.

Tekić podsjeća da je Fabrika elektroda u predratnom periodu radila kapacitetom od čak 12.000 tona, iako je njen optimalni kapacitet 8.000 tona godišnje. Nakon rata, proizvodnja elektroda je pala na tada maksimalnih 600 tona godišnje, dok se u posljednje vrijeme proizvodnja svela na 50 do 100 tona godišnje.

Tekić ističe da će do kraja ovog mjeseca na sličan način biti definisani poslovni partneri i u preostalom dijelu „Elvaka“, to se prije svega, odnosi na poslovne partnere iz Belgije, koji su zainteresovani za proizvodnju tankova za gorivo.

Pokretanje proizvodnje u Elvaku biće od velike koristi za 115 radnika, ali i za kvalifikovane kadrove koji na zaposlenje čekaju na birou rada. Računi Elvaka blokirani su od 2014-e godine, nagomilali su se dugovi prema bankama, Poreskoj upravi i Elektrodistribuciji, koje Elvako u situaciji u kojoj se trenutno nalazi ne može izmiriti, pa je jedini način izlaska iz krize pokretanje proizvodnje.

Podsjetimo, Elvako je ranije zapošljavao oko 800 radnika i imao ogroman obrt kapitala te proizvodnju od oko 50.000 tona prerađenih sirovina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )