FOTO: itinari.com

U takmičarskom dijelu programa Međunarodnog filmskog i muzičkog festival “Kustendorf”, koji će pod sloganom “Umetnost iznad svega” biti održan na Mećavniku od 25. do 29. januara, biće predstavljeno 14 filmova autora iz Srbije i još deset zemalja, saopštili su danas organizatori.

Za 16. “Kustendorf” bila su prijavljena 374 filma, a u takmičarskom dijelu za zlatno, srebrno i bronzano jaje takmičiće se autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.
 
 
U takmičarskom dijelu će se naći filmovi “Više od života” Aleksandre Lazarovski, “Krotki” Jovana Dimoskog i “Fitnes DŽim” Ognjena Isailovića iz Srbije.
 
Među izabranim filmovima su “Afrikat” Ane Đimesi iz Mađarske, “Elektrobugi”, Valerije Kuznjecove iz Rusije, “Kaseta” Timura Murodova iz Uzbekistana, “Majčina zemlja” čiji je autor Hila Elena Rojzenman iz Izraela, te “Na Kserksovom tronu” Evi Kalojiropolu iz Grčke.
 
U borbi za najbolji film “Kustendorfa” su i “Obredi” Damjana Vondrašeka iz Češke, “Pismo svinji” Tala Kantora iz Izraela, “Povjetarac” Hamidreze Gosemi iz Irana, “Putnici, pažnja” Mareka Moučka iz Slovačke, “Snijeg u septembru” Dulma Purev Očira iz Mongolije i “Talponi” Vanje Viktor Kabir Tonjole iz Švajcarske.
 
Gosti festivala biće reditelji filmova u programskoj cjelini “Savremene tendencije” Suzana Nikjareli, Paolo Virci, Gregorio Gracizo i Čije Hajakava, a nagrada festivala “Drvo života” biće dodijeljena Dušanu Kovačeviću.
 
U okviru programske cjeline “Retrospektiva velikana” biće prikazan film “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića, kao i film Čarlija Čaplina “Parižanka” koji ove godine obilježava 100 godina od premijere.
 
“Kustendorf”, čiji je osnivač proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica, tradicionalno će u pet festivalskih dana ugostiti značajne autore, glumce i muzičare, te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz cijelog svijeta.
 
 
Ovo je jedan od rijetkih festivala u svijetu na kojem je na svakom koraku vidljiva razmjena energije mladih i iskusnih umjetnika.
 
Dosadašnji gosti “Kustendorfa” bili su Paolo Sorentino, Met Dilon, Lav Dijaz, Nikita Mihalkov, DŽoni Dep, Žak Odiar, DŽim DŽarmuš, Odri Tatu, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Aleksej Balabanov, Andrej Končalovski, Mateo Garone, Ruben Estlund.
 
Zbog izuzetne atmosfere festival se, prema mišljenju jednog od najčitanijih filmskih portala u Americi – “Muvimejkera”, tri puta našao među najboljim svjetskim festivalima koje biraju renomirani filmski radnici – scenaristi, reditelji, producenti, kritičari.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )