FOTO: null

U arbitražnom postupku, koji je pokrenut preko Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova Svjetske banke, uskoro će se odlučivati o tužbi Slovenije protiv BiH za neisporučenu struju, a odštetni zahtjev iznosi 758 milijuna evra, na koliko su

Kako pišu slovenački mediji, prema ugovoru koji su 1981. potpisale Slovenija i BiH, slovensko  elektrogospodarstvo ima pravo na trećinu struje iz Ugljevika temeljem svojih ulaganja u taj energetski objekt koji je sagrađen 1985. godine. Isporuke trećine ukupne struje iz Ugljevika Sloveniji prekinute su 1991. godine, najprije zbog prekinutih dalekovoda u Slavoniji, a onda i rata u BiH i nikad nisu obnovljene.

Za mjesec-dva će se u Haagu početi odlučivati o tužbi Slovenije protiv BiH u arbitražnim postupkom koji bi mogao potrajati oko dvije godine, navode mediji.

Nakon prijašnjih neuspješnih pokušaja da se s BiH dogovori o isporukama struje ili povratu uloženih sredstava, Slovenija se  obratila tužbom na Međunarodni centar za rješavanje investicijskih  sporova pri Svjetskoj banci u Washingtonu, koji je onda dogovorio arbitražu dviju strana.

Kako u utorak navodi ljubljanski list "Dnevnik", riječ je o sporu čiji bi rasplet mogao imati velike dimenzije jer svota koju Slovenija  može ishoditi prelazi njen ukupan dug prema štedišama Ljubljanske banke u BiH i Hrvatskoj, a posljedice arbitražne odluke bi mogle biti i političke, u prvom redu u RS.

Ukoliko arbitraža riješi spor u korist Slovenije, to bi Bosni i Hercegovinu moglo stajati i više od milijarde evra, s obzirom na zatezne kamate i sudske troškove, a mogao bi imati i velike "političke posljedice" u BiH, odnosno u RS, navodi ljubljanski "Dnevnik".

Odobrenje da se ide u tužbu protiv BiH, navodi list, donijela je još 2010. godine tadašnja vlada Boruta Pahora, nakon što su propali pokušaji mirenja.

Slovenija je u svom zahtjevu za arbitražu kao pravno uporište navela bilateralni sporazum s BiH o zaštiti investicija iz 2001. godine, te  međunarodni sporazum o sukcesiji slijednica nekadašnje SFRJ koji su potpisale sve bivše jugoslavenske republike nakon osamostaljenja.

S druge strane, navodi "Dnevnik", u Republici Srpskoj tvrde da dogovor Slovenije i BiH vezan za slovenska ulaganja u Ugljevik nije bio pravi ugovor dviju država nego tzv. samoupravni sporazum. Pokušaji Slovenije  da postigne sudsko rješenje u BiH nisu uspjeli jer je sud u Bijeljini odbio zahtjev i proglasio se nenadležnim, a vrhovni je sud Republike

Srpske lani odbio zahtjev Slovenije za reviziju te ocjene.

Kako navode slovenski mediji, arbitražnim postupkom, koji će se održavati u Den Haagu, predsjedava Christofer Greenwood, britanski  pravnik koji je među ostalim bio član Europskog suda za međunarodno  pravo i predavač na London School of Economics. Obje su države u sporu već imenovale i svoje agente koji će pratiti postupak i zastupati  njihove interese, iako je Republika Srpska još prije nekoliko mjeseci osporavala nadležnost artbitražnog suda za rješenje spora.

Slovenska je strana za svog agenta pred arbitražom imenovala Jana Paulssona, počasnog predsjednika Centra za investicijske sporove, a suprotna strana Maju Stanivuković, predsjednicu beogradskog Udruženja za arbitražno pravo.

Kako prenose slovenski mediji, vlasti u Republici Srpskoj boje se teških financijskih posljedica mogućeg gubitka arbitraže sa  Slovenijom, naročito s obzirom na to da je sličan arbitražni postupak pokrenula češka elektroprivreda, koja traži 60 miliona evra za ulaganja u termocentralu Gacko.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )