FOTO: null

U četvrtak 28. januara sa početkom od 13.00 časova u prostorijama NB „Filip Višnjić“ svečano će biti otvoren kutak namijenjen slijepim i slabovidim licima sa područja bijeljinske regije, a istovremeno će biti održana i Svečana akademija povodom desetogodi

Prije četiri godine, Savez slijepih i slabovidih Republike Srpske, otpočeo je implementaciju projekta mreža ABIKČ (audio braj internet klub čitaonica). Projekat je zamišljen tako da sve biblioteke u sedam gradova Republike Srpske u sklopu svojih prostorija naprave posebno odjeljenje za slijepe i slabovide osobe.

Taj projekat do sada je realizovan samo u Istočnom Sarajevu, a od 28. januara biće realizovan i u Bijeljini

„Udruženje slijepih regije Bijeljina, Savez slijepih RS, specijalna biblioteka za slijepe i slabovide u Banja Luci i naša biblioteka usaglasili su se da dio opreme koja je implementacijom projekta ustupljena Udruženju slijepih regije Bijeljina bude dostavljena NB „Filip Višnjić", kako bi se u okviru naših prostorija napravio jedan kutak za slijepa i slabovida lica. Dostavili su nam jedan računar sa govornim softverom, elektronsku lupu za slabovide, plej stok koji služi za preslušavanje zvučnih knjiga, Brajev štampač kao i 50 svesaka na Brajevom pismu i 50 zvučnih knjiga u mp3 formatu" rekla je bibliotekar Petra Rajković.

Udruženje slijepih i slabovidih lica u Bijeljini, broji 87 članova, od kojih je njih pet registrovano u Loparama, a sedam u Ugljeviku. Oni će od naredne sedmice moći svakodnevno dolaziti u biblioteku i koristiti kutak koji je njima namijenjem, a na raspolaganju će imati asistenta koji će biti tu za sve što im bude bilo potrebno.

„Imamo u planu i radionice, koje bi se održavale jednom nedjeljno u trajanju od 60 minuta, čiji cilj bi bio međusobno druženje slijepih i slabovidih lica, jer su prostorije njihovog Udruženja izuzetno male, pa tako veliki broj njih zbog nedostatka prostora nema priliku da se druži sa ostalim članovima." dodala je Petra Rajković

Ona je takođe navela da se nada da će uz pomoć Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica iz Banja Luke do kraja godine imati još bogatiji fond zvučnih knjiga, kao i svesaka na brajevom pismu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )