FOTO: null

Nakon mnogobrojnih medijskih napisa o čudnim poslaničkim privilegijama u parlamentu BiH, te žestokih kritika civilnog sektora i javnosti, Tužilaštvo BiH počelo je provoditi predistražne radnje o zakonitosti davanja otpremina i odlazaka u penziju koje bi s

Ovo bi, saznaju "Nezavisne", moglo uskoro rezultirati istragom protiv njih.

Informacija o provjerama danas nam je zvanično potvrđena u samom Tužilaštvu BiH, odakle nisu mogli govoriti o konkretnim imenima i slučajevima.

"Tužiteljstvo BiH vrši određene provjere po krivičnoj prijavi, a u vezi sa zakonitosti otpremnina i odlazaka u mirovinu, kao i zasnivanja radnih odnosa. Provjerava se da li je navedeni proces bio u skladu sa zakonom", rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva.

Prema saznanjima "Nezavisnih", kap koja je prelila čašu jeste slučaj poslanice Dušanke Majkić iz maja ove godine, kada su joj u jednom danu izdata rješenja o odlasku u penziju i o jednokratnoj pomoći od oko 28.000 KM (u iznosu šest njenih plata), a onda svega dva dana kasnije i rješenje "o sticanju statusa stalno zaposlene poslanice", što znači da je za dva dana, koliko je provela u penziji, stekla formalne uvjete za isplatu 28.000 KM otpremnine.

Mediji su tada izvijestili kako je riječ o sračunatom korištenju rupa u zakonu s ciljem uzimanja 28.000 KM otpremnine, budući da je Majkićeva ranije, na posljednjim općim izborima, obnovila poslanički mandat i stekla formalne uslove za status profesionalnog zastupnika, sa svim privilegijama.

Sama Majkićeva kaže kako joj je poznato da je riječ o anonimnoj prijavi po kojoj je Tužilaštvo reagiralo.

"Neka oni rade svoj posao i ako prosude da nešto iskače iz zakona koji vrijede u ovoj zemlji - neka urade šta treba", poručuje Majkićeva, koja nije jedini poslanik koji je iskoristio ovu pogodnost i na kojeg se provjere odnose.

Izvor "Nezavisnih" iz ove vrhovne pravosudne institucije BiH nam je potvrdio kako će biti provjereni i svi drugi poslanici koji su uzeli otpremnine, otišli u penziju, a onda odmah drugi dan uspostavili nove poslaničke mandate.

Mediji su ranije izvijestili da su ovaj manevar vješto iskoristili i neki poznati političari i poslanici, navodno njih 15, između ostalih i Osman Brka (SDA), Beriz Belkić i Mustafa Pamuk (SBiH), Mirjana Malić i Selim Belagić (SDP), Krstan Simić i Boško Tomić (SNSD), Božo Ljubić (bivši lider HDZ 1990) i drugi.

Iz Centara civilnih inicijativa (CCI) nisu željeli komentirati provjere i aktivnosti Tužilaštva BiH, no isto tako naglašavaju kako sve ovo mogu povezati i s njihovim radom.

"Mi godinama upozoravamo da su naši poslanici među najneučinkovitijim u regiji, a ujedno među najplaćenijim. Njihova mjesečna primanja su od pet do sedam hiljada KM, za jedan mandat zarade do 300.000 KM, a neki obnašaju i više mandata. Ovo s otpremninama je nemoralno, nekorektno i za svaku osudu", naglašava Ivica Ćavar, projekt menadžer CCI-ja, te ističe kako ga čudi što stranke iz kojih dolaze ovi poslanici nikad nisu osudile ovakve stvari.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )