FOTO: null

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma parlamenta BiH pozvala je danas Regulatornu agenciju za komunikacije /RAK/ da u skladu sa zakonskim propisima u naredna tri mjeseca obezbijedi usklađivanje nivoa cijena usluga mobilnih operatera u B

Komisija je zaključila da BiH mobilnim operaterima plaća najviše cijene usluga što utiče na ukupno ekonomsko i socijalno stanje te privredni razvoj u zemlji.

Na inicijativu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića, RAK je dostavio izvještaj o cijenama usluga mobilnih operatera u BiH, u kojem je navedeno da su mobilne usluge u BiH evidentno skuplje u odnosu na region, prije svega, u odnosu na Hrvatsku i Srbiju.

Obraćajući se članovima Komisije, Bosić je ocijenio neprihvatljivim da građani ispaštaju zbog monopolističkog ponašanja tri telekom-operatera u BiH.

Konstatujući da je logično da teleoperateri idu za profitom, Bosić je istakao da regulator, odnosno RAK, treba da zaštiti interes stanovnika BiH.

U raspravi o izvještaju RAK-a član Komisije Šemsudin Mehmedović iz SDA ocijenio je da u situaciji kada u BiH djeluju tri nacionalna teleoperatera nema tržišne utakmice i da oni zakulisno dogovaraju cijene usluga.

Fehim Škaljić iz SBB-a podržao je Bosićevu inicijativu za usklađivanje cijena usluga mobilnih operatera sa zemljama okruženja i EU, odnosno njihovo smanjenje.

"Ne možemo pristajati na varijantu da je nagrada danas biti zaposlen u jednom od teleoperatera, koji su glavni izvor političke korupcije putem kadrova", rekao je Škaljić.

Komisija je usvojila izvještaj o radu Regulatorne komisije za električnu energiju za 2014. godinu uz zaključak kojim se od Savjeta ministara BiH zahtijeva da dostavi informaciju o dinamici izvršenja obaveza BiH prema Energetskoj zajednici.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )