FOTO: null

Branu Mitrovića zatekli smo na imanju u Jelazu kako skladišti ubrani kukuruz.

Skoro je kaže nam počeo sa ovim velikim jesenjim poslom, pa mnogo toga tek treba uraditi. Kukuruz je zasijao na 15 hektara zemlje, silažu je priča nam već pripremio, na red je došla berba kukuruza u klipu dok berba onog u zrnu čeka na svoj red. Ovaj proizvođač primjedbi na kvalitet najrasprostranjenije ratarske kulture nema.

Dekalb je kaže Brano opravdao svoju jaku cijenu, pa će po hektaru očekuje ubrati od 13 do 14 tona kukuruza. Ni o skladištenju ni sušenju brige nema, godina je kaže i u tom smislu na strani ratara.

I na pšenici će se kaže Brano moći zaraditi jer je on zahvaljujući agrotehnici koje se pridržavao postigao izzetan kvalitet zrna. Što se kukuruza tiče za sada ga napominje neće prodavati, ne isplati se kaže jer cijena koju otkupljivači trenutno nude nije proizvođaču prihvatljiva.

Osim što će tržišni višak sačekati bolju cijenu, biće kukuruza dovoljno i za ishranu stoke napominje Brano.

Kukuruz se ne može zasijati a da prethodno niste obezbijedili i do 1.300 maraka koliko je potrebno uložiti u proizvodnju po hektaru kaže Brano.

Jesen je ispunjena velikim poslovima, treba ljetinu skloniti sa njiva, ali Brano kaže da nigdje ne žuri, važnije je što rod poljoprivrednike nije izdao. To je zagarantovalo i održivost stočnog fonda, ali i osiguralo proizvodnju mlijeka i mesa na farmama. Brano sa farme muznih grla iznosi mlijeko ekstra klase.

Zahvaljujući pravilno postavljenoj proizvodnji kukuruza na njivama nije Brano ni u sušnim godinama imao problema sa pojavom aflatoksina.

Pored muznih grla drži Brano i stado od pedesetak ovaca .

U poljoprivredi se svaštariti mora kaže nam Brano jer jedino se tako postiže sigurna računica.

Posla na imanju Mitrovića niko se ne odriče. U jeku najvećih radova u polju svi su angažovani i niko ne posustaje. To je pravi i siguran način da se održi jedno poljoprivredno gazdinstvo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )