FOTO: null

Usjevi strnih žita na području Semberije nalaze se u fazama od cvjetanja i oplodnje do mliječne zriobe i na većini parcela nižeg su porasta od uobičajenog za ovaj period, podaci su bijeljinskog resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede

Stručnjaci ocjenjuju da su na parcelama težeg mehaničkog sastava usjevi rjeđeg sklopa i neujednačeni, što je rezultat zadržavanja vode na površini tokom zime i proljeća.

Ističe se da trenutne vremenske prilike pogoduju ovim usjevima pošto se nalaze u fazama povećane potrebe za vlagom, a pad temperature pogoduje oplodnji i nalivanju zrna strnih žita.

Usjevi kukuruza su u fazi od pet do sedam listova i zavisno od rezultata primjene herbicida poslije sjetve, a prije nicanja i pojave korova obavlja se korektivna zaštita.

Proizvođačima se savjetuje da izbor herbicida vrše na osnovu porasta kukuruza i vrste zastupljenih korova u usjevu.

Trenutne padavine pogoduju i razvoju kukuruza, s obzirom da se već osjećao nedostatak vlage u zoni korjena.

Iz resora za pružanje stručnih usluga savjetuju poljoprivrednicima da u narednom periodu, ukoliko bude padavina praćenih visokim temperaturama, potrebnu pažnju obrate na pojavu bolesti na povrtarskim kulturama i da obave pravovremenu zaštitu upotrebom fungicida.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )