FOTO: null

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić uručio je danas porodicama u Bijeljini 27 odlikovanja za poginule borce Vojske Republike Srpske.

Kao izaslanik predsjednika Republike, Savčić je "Medalje zasluga za narod" uručio porodicama sa područja Bijeljine, Brčkog i Donjeg Žabara. 

"Posthumna i odlikovanja tradicija su u srpskom narodu i znak su da saborci i njihove porodice nisu zaboravljeni i da se sjećamo žrtve koju su dali za stvaranje Republike Srpske", rekao je Savčić. 

Obraćajući se porodicama palih boraca, Savčić je rekao da BORS nije zadovoljan dostignutim statusom i pravima ove populacije, ocjenjujući da još treba raditi na stambenom zbrinjavanju i naročito na zapošljavanju djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca. 

Savčić je pozvao javna preduzeća, institucije i ustanove u Srpskoj na pomoć i na društvenu odgovornost da se obezbijedi zapošljavanje boračke populacije. 

"Istina je da se nismo borili za svoja primanja, ali ni za nečije privilegije i kada zauzmemo čvrst stav i kada smo jedinstveni onda nas uvažavaju i samo tako možemo da ispunjavamo potrebe i ciljeve boračke populacije", istakao je Savčić. 

On je pozvao na posebno poštovanje i brigu o ostarjelim roditeljima poginulih saboraca. 

"Tako dajemo primjer i poruku mladima da sutra, ako zatreba, stanu na branik otadžbine da je brane", poručio je Savčić. 

Predsjednik BORS-a je podsjetio i na obavezu traženja još 1.600 nestalih u ratu, među kojima je 570 srpskih boraca. 

"Briga o demobilisanim borcima, porodicama poginulih i ratnim vojnim invalidima mora biti stalna, iskrena i svakodnevna", poručio je Savčić. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić u obraćanju porodicama odlikovanih palih boraca zahvalio je predsjedniku Republike Miloradu Dodiku zbog toga što je u pravima izjednačio sve poginule borce u Srpskoj koji su posthumno odlikovani. 

On je najavio da će iduće godine u Bijeljini biti uređena spomen-soba za poginule borce Vojske Republike Srpske. 

Među 27 članova porodica poginulih je i Danica Đokić iz Brčkog, koja je danas primila dva odlikovanja, za muža i za sina. 

"Medaljom zasluga za narod" odlikovani su pali borci Jovan Ćirković, Slobodan Reljić, Miroslav Grabež, Dobrica Mirić, Nikola Đokić, Nedeljko Đokić, Marijan Lacić i Slovenko Miljanović. 

Odlikovani su i Milan Jovanović, Mirko Trkulja, Jasenko Arsenić, Branislav Milisav, Zdravko Božić, Anđelko Jovanović, Milo Bogdanović, Đorđe LJubojević, Drago Janjić, Mladen Belenzada, Milenko Borojević, Rado Bradarić, Danilo Đorđić, Rado Đukanović, Velimir Tešanović, Živadin Radić, Mehmed Ibranović, Petar Đorđi i Makso Gajić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )