FOTO: null

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su danas nešto prije 15 sati upad u prostorije redakcije „Dnevnog avaza“ u Tešanjskoj ulici u Sarajevu, gdje u ovom trenutku obavljaju pretres, saopšteno je iz tog lista.

Kako navodi uredjivački kolegijum, "riječ je o brutalnom pritisku na slobodu medija i pokušaju zastrašivanja, s obzirom na to da su u redakciji "Dnevnog avaza", pored inspektora, upad izvršili specijalci SIPA naoružani dugim cijevima".

"Za ovakvu demonstraciju sile nad našim novinarima i urednicima nije bilo potrebe, jer su Dnevni avaz i njegov izdavač Avaz-roto press poznati po visokoprofesionalnom i transparentnom radu, bez ijedne mrlje u 20-godišnjoj istoriji. S tim u vezi, istražitelji SIPA, kao i u nekim ranijim slučajevima, na vrijeme su imali priliku dobiti od nas sva potrebna saznanja te nije bilo potrebe za bilo kakvim prepadima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je "Dnevni avaz" "najtiražniji bosanskohercegovački list, poznat po beksompromisnom antikorupcijskom novinarstvu, koji je tokom dvije decenije objavljivanja uspio raskrinkati brojne afere i tako pomoći demokratizaciji društva".

"Takvo opredjeljenje ovog lista, koji se nije mogao potkupiti i uplašiti, očito je problem nekima u ovom društvu koji žele da u njemu vlada nekoliko porodica i da za to ama baš nikome ne odgovaraju. Nismo se uplašili ni prilikom brojnih drugih sličnih prepada, prijetnji, pokušaja zaplašivanja, pa nećemo ni ovaj put", stoji u saopštenju.

Postupajući po nalogu Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA lišili su danas slobode osnivača ovog lista i lidera Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića.

Radončić je osumnjičen za krivično djelo ometanja rada pravosuđa (član 241. KZ BiH).

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )