FOTO: Glas Srpske

Kada pomislite na ljeto, koja vam boja prva pada na pamet? Dok je proljeće obojeno nijansama ružičaste i zelene, ljeto je bez plavo, s nijansama koje sežu od ranojutarnjih nježnih plavih pa sve do tamnoplavog sutona, uz cijeli spektar morskih nijansi.

Ne iznenađuje stoga da u tim predivnim bojama želimo uživati i kada ljeto prođe i vratimo se u svoju svakodnevicu pa nam ne preostaje ništa drugo nego da ih pokušamo uvesti u svoj dom i pomoću njih stvoriti savršeno uređenje.

Prilikom odabira prave nijanse plave kojom biste ukrasili svoj enterijer, pogotovo na zidovima, važno je razmotriti namjenu prostorije koju uređujete pa stoga u nastavku pročitajte nekoliko savjeta stručnjaka kako urediti dom plavom bojom.

SVJETLIJE NIJANSE PLAVE BOJE

Ove nijanse stvaraju smireno okruženje i utisak prostranosti pa su pametan odabir za manje prostore. Hladnije nijanse najbolje će izgledati u sobama u koje dopire mnogo prirodne svjetlosti jer će sunčev sjaj stvoriti ujednačeni i prozračan izgled prostorije.

SREDINA PLAVE PALETE

Ova paleta najraznolikija je grupa plavih nijansi koje su oku ugodne i kompatibilne s cijelim nizom stilova uređenja. Želite li u svom domu stvoriti rustikalan ugođaj, odličan je izbor plava boja s primjesom sive. Plave nijanse s dozom zelene podsjećaju na tropske krajeve i od svih se najviše mijenjaju zavisno o svjetlosti koja pada na njima obojene površine, što omogućava stvaranje dubine i dodatne zanimljivosti prostora. Nebeskoplave nijanse, koje sežu od svijetlih do tamnijih nijansi, istovremeno su vedre, ali i smirujuće boje pa se njima mogu dobiti veoma ugodni prostori za boravak.

TAMNE NIJANSE PLAVE

Tamnije nijanse plave boje, kao što je indigoplava, ozbiljne su i dramatične pa se njima poslužite kada želite stvoriti upečatljivu atmosferu u svom domu. Mornarskoplava stvara svjež izgled prostorije, pogotovo kada je u kombinaciji s bijelom bojom, a klasičniji utisak dobićete spojite li je s elementima u bež boji. Za posebno dramatičan utisak primijenite istu plavu boju na sve detalje, poput ukrasnih stukatura, polica i slično. Kada se koristite ovako tamnim plavim nijansama, dobro je zadržati slabiju rasvjetu u prostoru. Iako se to čini pomalo nelogično, slabija rasvjeta bolje će definisati sve komponente sobe.

JARKE NIJANSE

Jarke nijanske plave moćne su boje koje su energične i dodaju žestinu svakoj dekorativnoj kombinaciji. Klasično će uređenje u tren oka osavremeniti, stvarajući pritom moderan interijer vrijedan pažnje. Ovakve su boje izvrstan izbor za upečatljivi zid u prostoriji koji će biti fokalna tačka uređenja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )