FOTO: InfoBijeljina.com

Bijeljinci, koji s nestrpljenjem očekuju da uz kanal Dašnica dobiju i novu pješačku stazu, možda se, ipak, uzalud nadaju. Naime, kako je za InfoBijeljina potvrđeno u BUK prometu, projektom nisu predviđena rješenja kojim bi se stalo ukraj bahatim vozačima, tako da se strahuje da će se oni parkirati na toj površini, predviđenoj za pješake.

To znači da je upitno funkcionisanje pješačke staze uz Dašnicu, čije bi uređenje, podsjetimo, trebalo biti završeno u junu 2020. godine.

Iz preduzeća BUK promet su naveli da je na dionici od mosta na regionalnom putu Bijeljina – Tuzla do mosta kod MUP-a uređenje kanala Dašnica, kao i rekonstrukcija saobraćajnice na desnoj obali u potpunosti završena u dužini od 1.300 metara. Na ovom potezu na desnoj obali kanala je urađena pješačko – biciklistička staza uz kanal i objekti galerija u kosini kanala kao jednom vidu odmorišta na obali kanala.

"Trenutno stanje je takvo da na lijevoj obali kanala nesavjesni vozači parkiraju automobile, a projektnim rješenjem nije planirana izgradnja barijera ili nekih drugih tehničkih rješenja koja bi spriječila ovu pojavu, tako da je moguće da se i nakon završetka radova ovaj prostor, namjenjen kao pješačka staza uzurpira i koristi kao parking", upozoravaju iz BUK Prometa.

Takođe napominju da kao izvođač radova nemaju uticaj na projektna rješenja niti ih imaju pravo mijenjati bez izričitog zahtjeva Investitora i u dogovoru sa projektantom, Direkcijom za izgradnju i razvoj grada Bijeljina i VODING 92, Bijeljina.

Na desnoj obali kanala od mosta je planirana saobraćajnica sa pješačko – biciklističkom stazom u dužini od 1,85 km, dok su na obalama kanala predviđene betonske galerije i platforme koje se nalaze "iznad" vode, sa klupicama za odmor - ukupno 6 platformi i 18 galerija.

Na lijevoj obali kanala od ulice Neznanih junaka do ulice Cara Uroša je predviđena pješačka staza širine 1-1,5 metar u dužini od 670 metara.

"Na obalama kanala su predviđene betonske galerije. Kosine kanala se oblažu slaganim kamenom i fuguju sa cementnim malterom u dužini od 2m. Ostatak kosine kanala se humuzira i zatravljuje", navode iz BUK Prometa za InfoBijeljina. 

Podsjećamo, BUK Promet izvodi radove na uređenju kanala Dašnica i pratećih obalnih sadržaja, kao i radove na kanalu SPOK i objektu ušća kanala SPOK-Glogovac-Dašnica.

Ukupna dužina uređenja kanala Dašnica kroz grad iznosi 2,6 km, od mosta na regionalnom putu Bijeljina – Tuzla do mosta u naselju "Zair". Ugovoreni rok za overadove je 715 kalendarskih dana. Izgradnjom ovih objekata grad Bijeljina će biti zaštićen od voda koje su u prošlosti pravile velike probleme gradu. Investitor je Javna Ustanova "Vode Srpske".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )