FOTO: null

Likvidacioni upravnik Bobar banke iz Bijeljine Savo Ševaljević podnio je ostavku na tu funkciju.

Na njegov zahtjev sa te dužnosti ga je u srijedu i formalno razriješila Agencija za bankarstvo RS. Za novog likvidacionog upravnika Bobar banke imenovan je pravnik iz Zvornika Mile Maksimović, koji je juče stupio na tu dužnost, piše Glas Srpske .

Razlozi zbog kojih je Ševaljević podnio ostavku za sada nisu poznati, a on je juče cijeli dan bio nedostupan na telefon.

Ševaljević je imenovan krajem novembra 2014. godine za privremenog upravnika Bobar banke nakon što je Agencija za bankarstvo uvela prinudnu upravu u tu banku. Za likvidacionog upravnika imenovan je krajem decembra prošle godine nakon što je na njegov prijedlog Agencija za bankarstvo oduzela dozvolu za rad Bobar banci i pokrenula postupak likvidacije. Ševaljević je tada rekao da je banka prezadužena, nelikvidna i nesolventna i da je zbog toga predložio likvidaciju kao najoptimalnije rješenje.

Ševaljević je, međutim, prije nekoliko dana kazao da je zbog otežane naplate kredita stečaj u Bobar banci neminovan i da bi prijedlog za njegovo pokretanje trebalo da podnese 20. marta nakon što utvrdi sva potraživanja. On je tada pojasnio da se u likvidaciju ide ako u likvidacionoj masi ima dovoljno novca da se namire svi povjerioci, a u suprotnom se proglašava stečaj.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini zaprimilo je prijavu Agencije za bankarstvo RS protiv osoba zaposlenih u Bobar banci, čiji je identitet za sada nepoznat, zbog zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja. U prijavi je navedeno da u trezoru banke postoji manjak od 9,96 miliona KM. Govoreći o nestanku tog novca, Ševaljević je ranije rekao da on nije mogao nestati bez znanja službenika banke.

- Dva radnika vode evidenciju o unošenju i iznošenju novca iz trezora banke. Istražiće se da li su isti radnici od početka radili u trezoru - rekao je Ševaljević i dodao da će biti istražena i odgovornost direktora banke i njegovih najbližih saradnika.

Agencija za bankarstvo RS oduzela je dozvolu za rad Bobar banci 23. decembra 2014. i pokrenula postupak njene likvidacije. Agencija je podnijela izvještaj Okružnom tužilaštvu u Bijeljini nakon što je njen Interventni tim konstatovao da se ne podudaraju podaci iz evidencije banke sa stvarnim stanjem. Bobar banka je bila i u velikom gubitku, zbog čega joj je kapital pao ispod zakonskog minimuma. Njen minus je samo u prvih devet mjeseci prošle godine dostigao 18,1 milion maraka.


Depoziti

Vrijednost depozita, koji su ostali blokirani u Bobar banci, iznosila je 250 miliona KM, a u potpunosti će biti isplaćeni depoziti do 50.000 KM koji su osigurani. Vrijednost osiguranih depozita u Bobar banci iznosila je 86 miliona KM i Agencija za osiguranje depozita BiH počela je 19. januara njihovu isplatu. Preostali iznos biće isplaćivan iz likvidacione mase srazmjerno naplati potraživanja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )