FOTO: Glas Srpske

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, takozvani “državni zatvor”, u Vojkovićima riješio je problem nedostatka stražara, a nastavlja da se bori sa manjkom novca za normalno funkcionisanje jer već drugu godinu zaredom nije usvojen budžet institucija BiH.


Nezavisna komisija za praćenje uslova boravka u zatvorima, koja djeluje pri Parlamentu BiH, prošle godine je dva puta posjetila “državni zatvor”. Oni su sve problem tog zatvora pobrojali u svom izvještaju, koji će se naći na sjednici Predstavničkog doma 27. aprila.

Naveli su da je zatvor u Vojkovićima u dva navrata tražio stražare, i to prvi put 62, a prijavilo se svega tri, a u drugom krugu 39, a prijavilo se 23, i da su svi oni primljeni. Kao uzrok tog problema navedena je mala plata.

Zbog toga je Nezavisna komisija u svojim preporukama zatražila od Savjeta ministara BiH da izjednači platne koeficijente zatvorskih stražara sa stražarima u drugim institucijama na nivou BiH.

“Državni zatvor” lani je muku mučio i sa nedostatkom lijekova za zatvorenike i pritvorenike, ali i brojem vaspitača.

- Jedan vaspitač se bavi sa 50 zatvorenika, zbog čega je potrebno izmijeniti propise kako bi resocijalizacija bila efikasnija. Zbog toga Ministarstvo pravde BiH treba da razmotri mogućnost izmjene akata u kojima je regulisan broj zatvorenika na jednog vaspitača, kako bi se on u potpunosti posvetio tretmanu, a resocijalizacija bi bila efikasnija - navedeno je u preporukama Nezavisne komisije.

U svom izvještaju naveli su i da bi Savjet ministara trebalo da obezbijedi više novca za rad zatvora u ovoj godini kako bi on mogao nesmeteno da funkcioniše.

Direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH Siniša Perković rekao je da je broj zatvorskih čuvara popunjen pred novu godinu, tako da sada imaju dovoljan broj.

- Što se tiče tretmana i broja vaspitača, i tu je već riješen problem. Određeni ljudi su na provjerama u OBA. Kada je riječ o obezbjeđenju novca za normalno funkcionisanje, tu imaju problem svi koji su na državnom nivou, jer budžet institucija nije usvojen za prošlu godinu, pa još uvijek ni za ovu - naveo je Perković i dodao da je broj zatvorskih stražara tajna i da zbog toga ne može reći koliko ih trenutno ima.

Nezavisna komisija je u svom izvještaju zatražili da Savjet ministara i Ministarstvo finansija i trezora BiH pronađu način za relokaciju novca koji je bio predviđen za plaćanje usluga entitetskih zatvora za 2021. godinu na račun “državnog zatvora”. To je zatraženo jer je zatvor u Vojkovićima preuzeo osuđenike iz entitetskih zatvora, te im nedostaje novca za nesmetan rad.

Pandemija

Nezavisna komisija za praćenje uslova boravka u zatvorima navela je u svom izvještaju da je zdravstvena situacija po pitanju pandemije virusa korona u prošloj godini u državnom zatvoru bila zadovoljavajuća, te da nije bilo većih problema.

- Obezbijedili su sve neophodne mjere za zaštitu zatvorenika i pritvorenika, kao i zaposlenih. Mogućnost da se vakcinišu imali su i imaju svi - navedeno je u izvještaju Nezavisne komisije. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )