FOTO: screenshot

Dolaskom nestabilnog vremena uslijedila su i upozorenja meteorologa, a danas su nekoliko regija u Bosni i Hercegovini označili kao područja koja će biti na udaru oluja.

Žuti meteoalarm zbog jakih pljuskova i grmljavina izdat je za područja Banjaluke, Bihaća, Foče, Livna, Mostara, Prijedora, Sarajeva, Tuzle i Višegrada.
 
Upozorili su da građani, pogotovo iz gore navedenih trebaju biti svjesni i u toku s aktuelnom vremenskom prognozom.
 
“Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće”, istakli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZ BiH).
 
Prognozirani periodi kada bi se mogle očekivati olujno nevrijeme:
 
Livno – od 9:00 do 18:00 sati
 
Mostar – od 12:00 do 18:00 sati
 
Sarajevo – od 12:00 do 19:00 sati
 
Tuzla – od 9:00 do 17:00 sati
 
Banjaluka – od 10:00 do 18:59 sati
 
Foča – od 12:00 do 18:59 sati
 
Prijedor – od 12:00 do 18:59 sati
 
Višegrad – od 12:00 do 18:59 sati.
 
Važno je istaći da je i prethodnih dana bilo zabilježeno veliko nevrijeme praćeno gradom u nekoliko bh. gradova, a koje je uslijedilo nakon visokih temperatura zraka koje su trajale danima u BiH.
 
Iako za danas nije najavljena moguća pojava grada, upozorava se stanovništvo da adekvatno zaštiti svoju imovinu i da ne boravi na otvorenom za vrijeme nevremena jer nije isključeno da dođe i do pojave leda. Ove mjere predostrožnosti su bitne kako bi se izbjegle povrede i materijalna oštećenja.
 
Prema prognozi, od danas sve do kraja sedmice se očekuje nestabilno vrijeme praćeno jakom kišom i grmljavinom na području BiH. Temperature zraka nešto niže, ali i dalje veoma visoke, prenosi N1.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )