FOTO: RTRS

BEOGRAD - Predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da je u Federaciji do sada oštećeno ili oskrnavljeno oko 1.000 pravoslavnih grobalja, a da ostanu nedirnuta samo malobrojna stara pravoslavna počivališta koja su udaljena i na izolovanim mjestima.

"Ako ne mogu da sruše spomenik, onda polupaju sav mermer iznad zemlje. Samo u Kantonu Sarajevo, od oko 90 pravoslavnih grobalja, na više od 60 su polupane ploče. Uskoro ćemo imati tačne podatke o broju srpskih grobalja u FBiH", rekao je Radanović.
 
On je podsjetio da su neka groblja porušena u potpunosti, kao groblje u Matijevićima kod Kladnja.
 
Radanović je naveo da je skrnavljenje grobalja u Hrvatskoj, takođe, svakodnevna pojava, samo što vijesti o tome ne dolaze do medija.
 
"Imamo svakodnevne prijave rušenja i razbijanja spomenika na pravoslavnim grobljima u Gorskom Kotaru, Dalmaciji, Lici. To razumijemo kao jasnu poruku da Srbi ne treba da dolaze ni na Zadušnice, smetamo im čak i jednom godišnje, što je poruka da i ne pomišljamo da se vraćamo na mjesta odakle smo protjerani", izjavio je Radanović za "Politiku".
 
On je naglasio da vinovnici obično ne budu pronađeni niti sankcionisani.
 
Na pravoslavnom groblju u Sanskom Mostu koje je više puta bilo na meti vandala prije nekoliko dana srušena je nadgrobna ploča u obliku krsta.
 
U selu Mašići kod Nove Gradiške u Hrvatskoj u julu je srušeno 18 nadgrobnih spomenika, a prethodno su u toj opštini uništeni i spomenici na pravoslavnom groblju u Kovačevcu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )