FOTO: poskok.info

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Denis Šulić smatra da bi Nacrtom strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj za period 2019-2029. godine trebalo predvidjeti uvođenje vršnjačkih edukatora u srednje škole koji bi sa mladim ljudima razgovarali o realizaciji strategije.


"Mislim da bi vršnjački edukatori imali važnu ulogu u sprovođenju ove strategije", rekao je Šulić tokom skupštinske rasprave o ovom dokumentu. 

Poslanik SDS-a Zoran Vidić smatra da je Nacrt strategije dobar dokument, ali da se unaprijed moraju obezbijediti izvori finansiranja za njeno sprovođenje. 

"Potrebno je obezbijediti besplatne akcije ginekološkog pregleda za žensku populaciju u Republici Srpskoj", istakao je Vidić. 

Pomoćnik ministra zdravlja Republike Srpske LJiljana Ivančić rekla je da je Nacrtom strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj za period 2019-2029. godina predviđeno da sistem zdravstvene zaštite obezbijedi dostupnu i kvalitetnu zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja. 

Obrazlažući ovaj nacrt strategije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Ivančićeva je rekla da je osnovni razlog za donošenje strategije da sistem zdravstvene zaštite obezbijedi kvalitetnu zdravstvenu zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja bilo da je riječ o planiranju porodice, obezbjeđenju dostupne i kvalitetne zdravstvene zaštite za trudnice i porodilje, prevenciji seksualno prenosivih bolesti. 

"Vizija strategije je da stanovnici Srpske imaju mogućnost ostvarivanja potpunog seksualnog i reproduktivnog zdravlja i blagostanja i uživaju seksualna i reproduktivna prava koja se poštuju, štite i ostvaruju", zaključila je Ivančićeva. 

 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )