FOTO: null

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević i ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović potpisali su, povodom obilježavanja Dječije nedjelje u Republici Srpskoj, Protokol

Bogdanić je nakon potpisivanja poručio da su zdrav i dobar početak osnova svakog uspjeha, te da je Ministarstvu cilj da taj početak omoguće svakom djetetu rođenom u Srpskoj.

On je naveo da su potpisivanjem ovog protokola ministri dogovorili da će zajedničkim, koordinisanim djelovanjem unapređivati rani rast i razvoj djece u Srpskoj, sa posebnim naglaskom na marginalizovane grupe.

"Imenovan je tim za koordinaciju aktivnosti koji čine predstavnici ova tri ministarstva i koji će najkasnije do kraja godine pripremiti program sa definisanim ciljevima i aktivnostima zasnovanim na integrisanom pristupu u sektoru obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i porodice", izjavio je Bogdanić novinarima u Banjaluci.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da slogan "Srećna djeca, srećni ljudi", pod kojim se obilježava ovogodišnja Dječija nedjelja, ukazuje na posebnu brigu koju nadležne institucije moraju voditi o ranom učenju i razvoju djece u Srpskoj.

"Ministarstvo prosvjete i kulture ulaže određene napore da bi se omogućio što kvalitetniji rad sa predškolskom djecom, ali i da se poveća obuhvat djece sa predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem sa kojim trenutno nismo zadovoljni, jer iznosi oko 14.5 odsto, odnosno svega 8.500 djece", pojasnio je Malešević.

On je dodao da Ministarstvo kroz Strategiju razvoja obrazovanja do 2020. godine i Zakon o predškolskm vaspitanju planira da se taj obuhvat poveća do 30 odsto.

Malešević je istakao da je i Zakonom i Strategijom predviđeno stalno napredovanje i usavršavanje vaspitača u predškolskim ustanovama, koje treba da doprinesu boljem radu sa djecom, te da će tim ova tri ministarstva napraviti sprovodiv akcioni plan.

Ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović rekla je da je riječ o velikom projektu čiji je cilj kvalitetniji život djece.

"Suština projekta je da se u saradnji zdravstvenih i predškolskih institucija, te škola i centara za socijalni rad više povede računa o razvoju djece od rođenja do šeste godine, do kada su djeca u domenu pedijatara", pojasnila je Davidovićeva.

Ona smatra da će ovaj program doprinijeti ranijoj detekciji promjena kod djece koja će se onda lakše i liječiti.

Zamjenik predstavnika UNICEF-a u BiH Ana Riati rekla je da ova organizacija dosadašnjim iskustvom može pomoću u realizaciji ovog projekta, te razvojem kapaciteta kod kreatora akcionog plana i onih koji budu pružali usluge.

Ona je naglasila da ministarstva u ovom projektu mogu računati na podršku Unicefa.

Dječija nedjelja u Srpskoj traje od danas do 11. oktobra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )