FOTO: null

U aprilu smo pozvani na gostovanje u Rusiju, u Jekaterinburg, gdje smo prije dvije godine učestvovali na Međunarodnom festivalu, kada smo među 18 država dobili Gran pri kao apsolutni pobjednici, ističe Slavko Nikolić, vođa Orkestra.

Orkestar harmonika "Aleksa Šantić" iz Ugljevika, koji je javnost upoznala putem popularnog TV šou programa "Ja imam talenat" Radio-televizije Srbije /RTS/, planira da održi niz koncerata u Republici Srpskoj, a potom i u svijetu. 

"Najprije ćemo ispoštovati poziv Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i paroha ugljevičkog Miće Pajkanovića, te održati koncert na Svetosavskoj akademiji u Ugljeviku, a 27. januara smo na slavi naše škole", navodi za Srnu Slavko Nikolić, vođa Orkestra. 

On očekuje veliki broj gostiju, posebno prijatelja iz makedonskog grada Kavadarci, u kojem su prošle godine učestvovali na koncertu povodom "Dana vina", odnosno imali čast da otvore ovu manifestaciju. 

U februaru Orkestar planira redovan godišnji koncert da bi ugljevičkoj publici pokazao koliko je za godinu dana napredovao, a to je, ujedno, i jedna od rijetkih prilika kada se Orkestar predstavlja i u Ugljeviku. 

"U aprilu smo pozvani na gostovanje u Rusiju, u Jekaterinburg, gdje smo prije dvije godine učestvovali na Međunarodnom festivalu, kada smo među 18 država dobili Gran pri kao apsolutni pobjednici, a sada ponovo imamo čast da predstavimo Republiku Srpsku", ističe Nikolić. 

On napominje da je u julu planirano gostovanje u Australiji koje će trajati mjesec dana, a u planu gostovanja su Sidnej, Melburn i Brizbejn. 

"Odlazimo tamo na poziv SPC i naše dijaspore. LJudi su nam obezbijedili sva sredstva, od avio-karata do karata za putovanja po Australiji, za sve što nam kao orkestru tamo bude potrebno", kaže Nikolić najavljujući brojne koncerte. 

Ovo je samo značajniji dio nastupa koji će Orkestar imati u ovoj godini, ali se uvijek organizuje i po nekoliko koncerata u Republici Srpskoj i Evropi, na kojima je ovaj orkestar neizostavan. 

"Od TV šou programa RTS-a `Ja imam talenat`, kada smo postali poznati široj javnosti osvojivši četvrto mjesto, kada nas je samo u jednoj noći, u finalnoj emisiji, gledalo preko pet miliona gledalaca, ujedno smo postali poznati i svijetu i rado viđeni u mnogim zemljama na različitim takmičenjima", kaže Nikolić. 

On ističe da je to bila odskočna daska za dalja putovanja i brojne pozive upućene Orkestru. 

"Među 12.000 prijavljenih mi smo se prijavili i na konkurs u Sočiju, a kao predstavnici Republike Srpske, sa još dvije ruske ekipe, bili smo pobjednici. Žiri je bio međunarodni, iz cijelog svijeta, a za nas je najvažnije da smo i tada nastupili sa našom tradicionalnom muzikom", rekao je Nikolić. 

On podsjeća da je Orkestar tada imao priliku i čast da ode i na olimpijadu, te da sviraju na Ruskoj nacionalnoj televiziji, gdje ih je, kako ističe, gledalo više miliona ljudi. 

"Nakon Sočija, dobijamo poziv od sultana da dođemo u Oman, te smo u njihovoj zlatnoj dvorani održali četiri predivna koncerta", kaže Nikolić govoreći o uspjesima Orkestra. 

On napominje da je prošlu godinu obilježilo i putovanje u Kanadu, u Vankuver i Viktoriju, a bili su pozvani od kanadske Vlade da dođu na Međunarodni festival. 

"Nakon sedam godina ponovo smo prošle godine svirali u Kanadi za našu dijasporu. U Vankuveru smo imali nekoliko koncerata, a u Viktoriji, na obali Tihog okeana, učestvovali smo ponovo sa našom srpskom tradicionalnom narodnom muzikom, a od tri moguće nagrade mi smo osvojili drugu i treću", ističe vođa Orkestra. 

Slavko Nikolić ističe da Orkestar harmonika "Aleksa Šantić" iz Ugljevika nastupa tamo gdje i poznate svjetske filharmonije, te da se nikada nisu vratili kući bez značajnih nagrada.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )