FOTO: pixabay

SARAJEVO - Kancelarije za razmatranje žalbi BiH ne radi dobro svoj posao, što dokazuje činjenica da veliki broj uloženih žalbi na javne nabavke epilog dobije daleko nakon isteka zakonskog roka.

Zaključeno je to u izvještaju nakon sprovedene revizije učinka pod nazivom “Pravna zaštita u postupcima pred Kancelarijom za razmatranje žalbi BiH”, koji je juče objavila Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Sistem javnih nabavki ima za cilj da obezbijedi najefikasniji način korišćenja javnih sredstava, a ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora u tim postupcima u 2017. godini je bila oko dvije milijarde KM, a u 2018, prema nezvaničnim podacima, čak milijardu više.

Cilj revizora je bio da utvrde da li Kancelarija za razmatranje žalbi BiH (KRŽ) efikasno preduzima aktivnosti s ciljem poboljšanja kvaliteta pravne zaštite u postupcima javnih nabavki. Analiza je, kako je navedeno, pokazala da ne koriste sve mogućnosti koje imaju na raspolaganju.

Kancelarija iz godine u godinu prima sve više žalbi, godišnje po nekoliko hiljada, a od 2017. do polovine ove godine pokrenuto je oko 700 upravnih sporova pred Sudom BiH protiv riješenih žalbi u KRŽ. U 44 odsto presuda Suda je usvojena tužba i poništena odluka kancelarije te naloženo novo postupanje.

- Svi predmeti žalbi riješeni u roku dužem od 150 dana od dana prijema žalbe u KRŽ-u odnose se na predmete formirane po presudama Suda BiH, u kojima je KRŽ trebalo da donese novu konačnu odluku u roku od 15 dana od dana dostavljanja presude. U ovoj grupi predmeta imamo slučajeve da je KRŽ postupio po presudi Suda BiH i donio novu konačnu odluku protekom 200 dana pa čak i 300 dana od dana dostavljanja presude - piše u izvještaju.

Na pitanje koji su razlozi nepoštovanja rokova, pojedini članovi KRŽ-a sa kojima je obavljen razgovor često daju obrazloženje da tekući predmeti žalbi imaju prednost za rješavanje u odnosu na predmete formirane po presudama Suda BiH u upravnim sporovima protiv rješenja KRŽ-a.

Iako KRŽ često ističe da je neblagovremeno rješavanje žalbi posljedica nedovoljnog broja zaposlenih, revizori navode da im nisu prezentovane analize efikasnosti i radne opterećenosti svih zaposlenih, na osnovu kojih bi se mogla donijeti objektivna ocjena o tome.

Revizori su utvrdili da kancelarija ne vrši analizu pravovremenosti donošenja svojih odluka u rješavanju žalbi u postupcima javnih nabavki te da veliki broj njih epilog dobije i nakon 60 dana od dana prijema, što nije dozvoljeno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH. Povećan je i broj žalbi riješenih nakon isteka 30 dana od dana prijema žalbe, pa čak i duže od 60 dana i to za devet odsto u odnosu na 2017. godinu.

Ugovorni organi i ponuđači, kako su zaključili revizori, očekuju od kancelarije da reaguje na vrijeme, jer u slučajevima kašnjenja u rješavanju žalbi nemaju određeni mehanizam za ubrzanje rješavanja žalbi.

Filijale
Kancelarija za razmatranje žalbi je institucija nadležna za praćenje primjene Zakona o javnim nabavkama i podzakonskih akata, koja donosi odluke po žalbama u postupcima javnih nabavki. Sjedište je u Sarajevu, a filijale se nalaze u Mostaru i Banjaluci. U Sarajevu su nadležni za donošenje odluka po žalbama za vrijednosti nabavke iznad 800.000 KM, a filijale do tog iznosa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )