FOTO: Avaz.ba

Jedan od noviteta, ultrazvuk na daljinu, predstavlja „Beijing Genomics Institute“, kompanija koja je među najvećim u svijetu.

Više od 50 kompanija iz Kine, zemlje koja se zbog svog privrednog, vojnog i tehnološkog rasta pretvara u vodeću svjetsku silu, a koja je partner ovogodišnjeg Mostarskog sajma, svojom ponudom ostavlja bez daha.  

Otkrivanje raka

Jedan od noviteta, ultrazvuk na daljinu, predstavlja „Beijing Genomics Institute“, kompanija koja je među najvećim u svijetu. Ovaj vrhunski uređaj predstavila nam je jučer Kejsi Dženg, jedna od direktorica ove kompanije.

- Jednostavno, doktor je u Pekingu, a pacijent, naprimjer, ovdje, u Mostaru. Robotičke ruke aparata perfektno mogu reproducirati doktorovo skeniranje, a onda se fotografija šalje doktoru koji na drugom kraju svijeta očitava parametre. Ovaj uređaj štedi vrijeme, troškove i druge resurse i odličan je za zemlje kojima nedostaje stručnjaka - objasnila je Dženg.

Kompanija BGI, kazala je Dženg, vodeći je institut za genomska istraživanja u svijetu i lider u istraživanju genomskih sekvenci.

- Naš drugi proizvod je uređaj za sekvenciranje DNK, alat koji služi za razvoj precizne medicine. Pomaže u istraživanju, odnosno shvatanju i otkrivanju karcinoma, defekta pri rođenju, infekcijskih i kompleksnih bolesti - kazala nam je.

Njihov revolucionarni test u razvijenim zapadnim zemljama skoro da je postao prvi u izboru za amniocentezu i testiranje na Daunov, Tarnerov i Edvardsov sindrom te mnoge druge najčešće hromozomske poremećaje.

Brzi voz

U izložbenom prostoru kineskih kompanija, koji se prostire na skoro 2.000 kvadratnih metara, svoje proizvode predstavljaju giganti, koji zapošljavaju milione ljudi, poput „Greeja“, „Huaweija“, ZTE-a, „Iflyteca“, „Hummera“... Brojna tehnološka čuda koja su izložena, poput opreme za istraživanje i boravak u svemiru, daju osjećaj kao da ste u svemirskoj stanici ili nekom astronautskom prostoru.

- Posjetioci su posebno zainteresirani za brojne simulatore za vožnju prijevoznim sredstvima i kroz različite prostore, što stvara prizore kakvi se viđaju u naučnofantastičnim filmovima, a brojni od njih su i edukativnog sadržaja - kažu iz „Movie Powera“.

„China Railway“ za sve je posjetioce omogućio simuliranu vožnju brzim vozom koji dostiže brzinu i od 350 kilometara na sat.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )