FOTO: null

Direktor Rudnika i termoelektrane /RiTE/ Ugljevik Đorđe Popović izjavio je danas da je velikim ulaganjima u kapitalni remont i proces odsumporavanja ova elektrana produžila radni vijek i smanjila zagađenje u regionu.

Na prijemu za novinare povodom krsne slave preduzeća - Mratindana koji je održan u prostorijama RiTE "Ugljevik", Popović je ponovio da je u remont, kakav nije urađen decenijama ranije, uloženo 49 miliona KM, dok je investicija u odsumporavanje 80 miliona evra. 

Prema njegovim riječima, rok za završetak projekta odsumporavanja je 35 mjeseci i do sada je već urađeno više od polovine posla koji je obaveza iz evropskih standarda zbog kojih su zaustavljeni neki blokovi i u razvijenijim zemljama u okruženju. 

"Zagađenje iz RiTE `Ugljevik` znatno je redukovano već nakon rekonstrukcije elektrofiltera tokom remonta, što je bio preduslov za krucijalni proces odsumporavanja kojim se emisija sumpordioksida svodi na najmanju moguću mjeru", istakao je Popović. 

On je dodao da se na ovaj način cijeli region oslobađa velikog zagađivača, a RiTE "Ugljevik" formalno-pravno ispunjava evropske uslove za nastavak rada i nakon 2023. godine. 

Termoelektrana "Ugljevik" u pogonu je 32 godine i proizvodi trećinu struje u Republici Srpskoj, dok eksploatacija uglja na ovom području traje 119 godina. 

Preduzeće zapošljava 1.875 radnika, a samo u ovoj godini omogućilo je polaganje pripravničkog ispita za više od 120 mladih kroz model stručnog osposobljavanja. 

Popović je rekao da je RiTE "Ugljevik" nosilac razvoja privrede u lokalnoj zajednici i Republici Srpskoj i da se, kao društveno odgovorno preduzeće, uključuju u svaku humanitarnu akciju i podšrku razvoju sporta i kulture. 

Dan i krsna slava RiTE "Ugljevik" obilježava se 24. novembra, a sutra će, uoči slave, tradicionalno biti služen parastos za 46 radnika ovog preduzeća koji su poginuli u odbrambenom-otadžbinskom ratu. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )