FOTO: stil.kurir.rs

Postoji jedan starinski osnovni recept za ovo slatko, a svi drugi su samo varijacije. Prenosi se sa koljena na koljeno, tako da ga je isprobalo više generacija. Naravno, vi ovaj recept možete mijenjati po sopstvenom ukusu.

Slatko od kupina – osnovni recept
 
Potrebni sastojci:
 
– 2 kilograma kupina
 
– 2 i po kilograma šećera
 
– 300 ml vode

Kupine stavite u đevđir da se dobro ocjede i properite ih kroz više voda. Trudite se da što manje dodirujete kupine, jer što su više u kontaktu sa rukama to će biti mekše. Ova poslastica se brzo sprema, pre svega zato što kupine ne treba ljuštiti ili sjeći, potrebno je samo ih dobro oprati.
 
Razlika između divljih i domaćih kupina je u tome što su domaće kupine mekše i moraju se drugačije tretirati kako se ne bi raspale u procesu kuvanja. Zato je potrebno da njih kuvate nešto kraće, tek nakon što se uštpinuje šećer.
 
Dakle, u veliki lonac stavite šećer i 300 mililitra vode i kuvajte šećer dok se ne ušpinuje. Tek onda dodajte kupine i pažljivo ih rasporedite, sve vreme pazeći da ih ne oštetite rukama.
 
Kuvajte neko vrijeme oko 10 minuta dok kupine malo ne omekšaju, a onda pojačajte vatru. Znaćete da nigde niste pogriješili kad vidite da ne na vrhu počela da se pojavljuje pjena.
 
Tu pjenu obavezno skupite kašikom. Nemojte dozvoliti da završi u slatkom, jer ako bude te pjene u tegli, odnosno vazduha, time će slatko trajati znatno kraće.
 
Mnogi se pitaju kako se pravi slatko od kupina i kako da se kupine ne raspadnu? Preporučuje se da ne mješate varjačom, nego samo blago protresete šerpu kako biste sprječili da kupine previše omekane. Potreno je samo blago prodrmati s vremena na vreme i tada pazite da se nešto slatka ne izlije.
 
Sljedeći korak je samo da kuvate dok slatko ne bude idealne gustine. Svaka iskusna domaćica zna kada je slatko dovoljno kuvano. Ovo možete lako provjeriti tako što ćete uzeti malo slatka i ostaviti na tacnici da se malo ohladi. Ako primećujete da je rijetko, potrebno je da kuvate još desetak minuta.
 
Koliko dugo se kuva slatko od kupina?

Ovo slatko se priprema kraće od skoro svih drugih, potrebno je između 45 minuta kuvanja i sat vremena. Sve zaivisi od količine koju pripremate, kvaliteta šporeta i šerpice,
 
Sklonite slatko sa šporeta, uzmite pamučnu krpu koju ste prethodno potopili u vodu i procjedili. Stavite je preko lonca i dobro je uvijte u ručke, kako biste sprečili da ulazi vazduh. Ostavite slatko da odstoji tokom noći i da se sasvim ohladi.
 
Sutra ujutro sterilišite tegle. Dovoljno je samo da ih operete i tako mokre ubacite u rernu na 100 stepeni. Tegle su sterilisane onda kada se voda sa tegli sasvim osuši. Prebacite slatko u tegle, dobro zatvorite i okrenite tegle naopako. Ostavite tako da odstoji par sati, kako bi se dobro vakumirale.
 
Ovako napravljeno slatko će trajati par meseci. Držite ga na hladnom i tamnom mjestu, a kada ga otvorite čuvajte ga u frižideru.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )