FOTO: InfoBijeljina

Veoma sam zadovoljan jer je ekipa čiji sam član uspjela da osvoji bukvalno sve što se moglo osvojiti – Kup Republike Srpske, Kup Bosne i Hercegovine i Premijer ligu BiH. Od prvog dana mog dolaska u Bijeljinu i Odbojkaški klub „Radnik“ svi su me dočekali lijepo, imali smo odličnu saradnju i što je najvažnije ispunili smo sve zacrtane ciljeve, izjavio je za InfoBijeljinu Ukrajinac Maksim Donec koji je dio „Radnikove“ ekipe od avgusta 2023. godine.

Maksim ima dvadeset i jednu godinu i dolazi iz Harkova, a kao mali najprije se bavio plivanjem, karateom, aikidom, da bi za odbojku saznao slučajno.
 
- Sjećam se da sam sa majkom i bratom išao na trening vaterpola i slučajno sam vidio odbojkašku sekciju. Zainteresovala me je, htio sam da odem na trening, da probam, i od tada sam zavolio odbojku. Mogu reći da sam počeo ozbiljno da treniram sa 11 godina. Inače, i moj brat koji je godinu i po mlađi od mene bavi se odbojkom – naveo je Donec.

 
Prije dolaska u Odbojkaški klub „Radnik“ Maksim je trenirao u „Lokomotivi“ iz Harkova šest godina i odigrao je tri sezone u tamošnjoj Superligi. Nakon toga je igrao u još jednom ukrajinskom klubu, a kada je počeo rat otišao je u Slovačku, gdje je proveo jednu sezonu. Nakon toga, 2023. godine dobija poziv iz Bijeljine.
 
- Igram na poziciji tehničara i veoma mi se svidjelo kako smo se pripremali za utakmice, kakva je bila atmosfera među igračima, jednostavno, bili smo tim u svakom trenutku. Kako na terenu, tako i izvan njega. Za mene je najveći utisak ostavilo igranje u okviru Lige šampiona u Beogradu, mnogo dobrih emocija, odlična organizacija. Pronašao sam se u „Radniku“ i ova sezona je za mene kao profesionalnog igrača, za moj napredak, bila zaista perfektna – istakao je Donec.

 
Kako kaže, svaki njegov dan je ispunjen obavezama – od treninga dva puta dnevno, teretane, ali i učenja jer studira dva fakulteta, Ekonomski fakultet i Fakultet za sport, nakon kojeg želi postati trener.
 
- Na mentalitet u Bijeljini sam se navikao veoma brzo, slični smo. Jezik sam učio takođe brzo, i sada sve mogu da razumijem i da pričam na srpskom vrlo dobro. Sa porodicom u Ukrajini se čujem svakog dana, a ovdje u slobodno vrijeme prošetam sa saigračima, odemo na piće, ili na neku utakmicu – dodao je Donec.
 
Govoreći o ciljevima za dalju karijeru, on je rekao da bi volio da igra u nekom odbojkaškom klubu u Italiji, kao i u reprezentaciji Ukrajine, te da su mu neki od uzora na svjetskom nivou Kristenson, Bruno Rezende, Said Maruf...
 
- Ne mogu izdvojiti samo jednog, jer svaki igrač je poseban po određenom segmentu. Međutim, ako me pitate za nekog igrača sa područja Ukrajine, onda je to definitivno Oleg Plotinski. Cilj mi je da zaigram za reprezentaciju, da odem na Olimpijske igre – naveo je Maksim Donec.

 
Odbojkaškom klubu „Radnik“ i Bijeljini Maksim je zahvalio što su ga sjajno prihvatili i poželio je da bijeljinski odbojkaši još dugo zadrže dominaciju.
 
- Mladima koji sebe vide u odbojci želim da poručim da su talenat, trening i upornost veoma važni, ali da svakome treba i individualna motivacija na kojoj često mogu raditi sami. Ako vidite da vam neki segment lošije ide, ostanite nakon treninga i posvetite se sami vježbanju. Tako ćete poboljšati vaše slabe tačke i sigurno napredovati – istakao je Donec.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )