FOTO: srpskainfo

Slika stara 500 godina otkrivena je u stanu u Italiji i vraćena u muzej, čije osoblje nije ni znalo da je ovo umjetničko djelo ukradeno.

Kopija “Salvatorea Mundija”, za koju se vjeruje da ju je naslikao Leonardo da Vinči, pronađena je u plakaru spavaće sobe u jednom stanu u Napulju.

Na slici je prikazan Isus Hrist sa jednom rukom podignutom, dok u lijevoj drži providnu kristalnu kuglu ili sferu koja ne prelama svjetlost.

Nije poznato ko je tačno naslikao sliku, ali eksperti vjeruju da se radi o Leonardovom učeniku Đakomu Alibrandiju.

Ova slika je dio zbirke muzeja Doma u crkvi San Domeniko Mađore.

Vlasnik stana, star 36 godina, uhapšen je pod sumnjom da je primio ukradenu robu, saopštila je policija.

– Slika je pronađena u subotu zahvaljujući briljijantnoj i visprenoj operaciji policije – rekao je napuljski tužilac Đovani Melilo agenciji AFP.

Melilo je rekao da osoblje muzeja uopšte nije znalo da je slika ukradena, jer prostorija u kojoj se slika nalazila nije otvarana tri mjeseca zbog pandemije virusa korona.

Nije poznato kada je slika ukradena, jer niko nije prijavio nestanak, ali je muzej saopštio da je bila u njihovom posjedu prošlog januara.

Policija istražuje okolnosti krađe, ali nema tragova provale.

– Moguće je da je ovo bila naručena pljačka od neke organizacije koja posluje u međunarodnom lancu trgovine umjetničkim djelima – rekao je Melilo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )