FOTO: Nezavisne

Vrhovni sud RS ukinuo je presude Nemanji Baroviću i Mihajlu Ristiću, bivšim inspektorima Područne jedinice Poreske uprave u Prijedoru, koji su nepravosnažno bili osuđeni na pet i po godina zatvora zbog primanja mita, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" iz Vrhovnog suda RS.

Kako nam je rečeno odbijena je kao neosnovana žalba Republičkog javnog tužioca, a uvažena žalbi branilaca optuženih, pa je presuda ukinuta i vraćena na ponovno suđenje Okružnom sudu u Banjaluci.
 
Bivši poreski inspektori koji su radili u Područnoj jedinici Poreske uprave u Prijedoru, zbog primanja mita, bili su osuđeni u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno pet i po godina zatvora i 9.000 maraka novčane kazne.
 
Sud je u toj ukinutoj presudi, Baroviću za dvije od četiri tačke optužnice izrekao tri i po godine zatvora, kao i 6.000 maraka kazne, dok je Ristiću zbog jednog uzimanja mita izrekao dvije godine zatvora i 3.000 maraka novčane kazne.
 
Tom presudom je obojici optuženih bila izrečena zabrana obavljanja poslova poreskih inspektora u trajanju od tri godine.
 
Prema toj presudi, Barović je uzeo 5.000 KM mita od Momira Lajšića da bi mu "sredio" da ne dobije krivičnu prijavu i da plati 30.000 umjesto 120.000 maraka za poreske obaveze.
 
Takođe je osuđen da je zajedno s Ristićem uzeo mito od vlasnika prodavnice "Nina" Marinka Bilbije za manju kaznu i "sređivanje" uočenih nepravilnosti. Navodi se da su oni tada za te usluge dobili po 100 KM.
 
Presudom je od Barovića bilo oduzeto 5.000 KM nelegalno stečene imovinske koristi, kao i 100 KM, a od Ristića 100 KM, a oba su bili obavezani da plate sudske troškove.
 
Kako smo ranije pisali, inspektori su uhapšeni u maju 2020. godine u akciji "Svodna". Tokom pretresa garaže Nemanje Barovića, inspektora Poreske uprave Republike Srpske, koji je uhapšen zbog sumnje da je primio 5.000 KM mita, policija je uočila i knjigu "Etički kodeks za profesionalne računovođe", a u njoj je pronašla 21.400 evra.
 
Kako smo pisali, u knjizi je bila bijela koverta sa gomilom novca. Uglavnom su to bile novčanice u apoenima od 500 evra, mada ih je bilo nekoliko i od 200 evra.
 
U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske tada su rekli da je akcija "Svodna" usmjerena na otkrivanje koruptivnih krivičnih djela, a pozvali su građane da prijave krivična djela korupcije, kako bi se izvršioci tih djela mogli procesuirati.
 
Nakon toga uslijedilo je još hapšenja za ista krivična djela.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )