FOTO: null

Kada pas ujede svog vlasnika, nastaju pomješana osećanja - šok, nevjerica, gnev, bol, a ponekad i krivica.

Često u tim situacijama vlasnici pomisle da će morati da se odreknu psa. Međutim, to ne mora da bude slučaj. Pročitajte kako treba postupiti u tim situacijama. 

Naravno, bezbjednost je na prvom mjestu! Neposredno nakon ujeda, ostanite pribrani. Fizički ili verbalni ukor može pogoršati situaciju i doći do eskalacije agresivnog ponašanja. Pokušajte da odvedete psa u drugi dio stambenog prostora (kupatilo ili drugu sobu) kako bi svako imao uslove da se smiri. 

Zatim procjenite vašu povredu, koliko je rana duboka, i kontaktirajte ljekara ili veterinara ukoliko je potrebno. Pokušajte da se sjetite i zapamtite okolnosti kako je do ujeda došlo, ispričajte stručnom licu, kako biste lakše riješili neželjeno ponašanje. 

Vlasnici najčešće navode da je do nezgode došlo ukoliko su uznemiravali psa dok spava ili kada je u ležećem položaju, dok jede, kao i kada su pokušali da mu oduzmu neku stvar. Takođe, psi često ispoljavaju neželjeno ponašanje ukoliko se koriste kaznene mjere ili im se dira bolno područje. 

Kaznene metode i jaki verbalni ukori mogu povećati anksioznost i strah. Nakon incidenta, važno je da porazgovarate sa veterinarom i sertifikovanim trenerom i uz njihovu pomoć zajedno prevaziđete neprijatnu sitaciju. 

Naime, ne postoji sigurni lek protiv agresivnog ponašanja. Svaki pas je jedinstven i zahtjeva poseban tretman, i može naučiti da bude tolerantniji i da ne pokazuje neželjeno ponašanje. Ali, zapamtite, potrebno je raditi i na sopstvenom ponašanju, odnosno neophodno je naučiti da čitamo signale psa. I naravno, nikada ne pokušavajte da tretirate agresivno ponašanje bez stručne pomoći.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )