UIO započinje intenzivne kontrole obveznika korisnika "brzih pošta"
FOTO: srednja.hr

Uprava za indirektno oporezivanje započinje 25. maja intenzivne kontrole svih obveznika koji su obavljali promet u Bosni i Hercegovini koristeći usluge "brzih pošta".

Uprava za indirektno oporezivanje započinje 25. maja intenzivne kontrole svih obveznika koji su obavljali promet u Bosni i Hercegovini koristeći usluge “brzih pošta”.

Razlog za pojačane kontrole tih obveznika su sumnje u neprijavljivanje kompletno ostvarenog prometa.

"U analizama koje su upravo završene u UIO došlo se do zaključka da veći broj obveznika, znatan dio prometa dobara u Bosni i Hercegovini, ostvaruje korištenjem usluga kurirskih poslova, odnosno poslova "brze pošte". Vodeći se određenim pokazateljima u ovom segmentu poslovanja, Uprava se obratila Agenciji za poštanski saobraćaj u BiH u cilju pribavljanja spiska ovlaštenih lica koja imaju licencu za obavljanje poštanskih usluga. Po dobivanju liste lica koja se bave navedenom djelatnošću zatražena je dostava podataka o korisnicima usluga brze pošte i načinima plaćanja pošiljki. Na osnovu svih dobivenih informacija i podataka kreirana je lista osoba - obveznika, koji će biti predmet pojačanih kontrola od 25. maja 2022. godine", navode iz Uprave.

Na osnovu dobivenih informacija UIO je izvršila identifikaciju osoba koje u ovom trenutku nisu obveznici PDV-a u BiH, a koji su ostvarili promet (naplatu po preduzeću za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH), na godišnjem nivou iznad 50.000 KM. Te osobe su već morale podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sistem PDV-a u BiH.

Osim toga, UIO je izvršila identifikaciju obveznika PDV-a koji su već registrirani u Upravi, ali je analizom utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na promet koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama.

Inspektori UIO kontrole će provoditi u prostorijama obveznika/lica, koji su identifikovani da su prodavali dobra koristeći, između ostalog, i usluge “brzih pošta” u BiH.

UIO poziva sve obveznike PDV-a, koji su u prethodnom periodu vršili promet dobara na način da su koristili i usluge “brzih pošta”, da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i ukoliko uoče nepravilnosti da eventualno izmijene svoje PDV-e prijave.

"Također, pozivamo obveznike koji nisu u sistemu PDV-a, a koji su prešli prag oporezivog prometa u iznosu od 50.000 KM, da hitno podnesu zahtjev za registraciju u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza u UIO. Na takav način će obveznici izbjeći prekršaje i kazne u predstojećim kontrolama.

Inspektori UIO će, pojačane kontrolne aktivnosti, provesti na području cijele Bosne i Hercegovine. Aktivnosti na terenu počinju 25. maja i provodit će se, sa većim ili manjim intenzitetom, do kraja osmog mjeseca 2022. godine", saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Vaš komentar

Komentari ( 0 )