FOTO: wikimedia.org

Bivši zvaničnik američkog Federalnog biroa za istrage (FBI) Čarls Mekgonigal uhapšen je zbog povezanosti sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, izjavili su izvori iz policije za "Ej-Bi-Si njuz".

Mekgonigal je bio specijalni agent zadužen za kontraobavještajne poslove u isturenom odjeljenju FBI u Njujorku, a uhapšen je zbog toga što su Deripaski uvedene američke sankcije i protiv njega podnesena krivična prijava zbog njihovog kršenja.

Amerikanac se povukao iz FBI 2018. godine, a uhapšen je na Međunarodnom aerodromu "Džon F. Kenedi" u subotu, 21. januara, po povratku iz Šri Lanke.

Mekgonigal se izjasnio kao nevin na osnovu četiri tačke optužnice u Menhetnu.

Sudija je odredio kauciju od 500.000 dolara, zabranu putovanja i kontaktiranja bilo koga ko je povezan sa slučajem. Mekgonigal je oštužen zajedno sa prevodiocem suda Sergejom Šestakovom, koji je takođe sarađivao sa Deripaskom.

Mekgonigal (54) je, navodno, prekršio sankcije tako što je pokušao da sa liste sankcionisanih ukloni Deripasku.

Dio optužnice su i odnosi koje je Mckonigal izgradio sa dvije osobe iz Bosne i Hercegovine.

U optužnici se osobe navode kao osoba C, koja je bila "savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine i osoba D, državljanin BiH i vlasnik farmaceutske kompanije.

Prema ovom dijelu optužnice 27. aprila 2018. godine Mekgonigal se sastao sa osobama C i D u u Njemačkoj, gdje su ove osobe zatražile mogućnost da se sastane sa ambasadorom SAD u UN i drugim visokim zvaničnicima kako bi zatražili podršku u političke svrhe koje bi uticale na regiju Bosne i Hercegovina.

Nakon toga je optuženi osmog maja 2018. godine komunicirao sa FBI vezom u Ujedinjenim nacijama i tražio dogovaranje sastanaka koje su osobe C i D zahtjevale. Zatim je 25. juna Mekgonigal osobi albanskog porijekla od koje je dobio 225.000 dolara, predložio da sklopi ugovor sa farmaceutskom kompanijom osobe D.

Prema prijedlogu kompanija osobe A bi bilo plaćeno 500.000 dolara od kompanije osobe D, u zamjenu za dogovaranje sastanka između farmaceutske kompanije osobe D i predstavnika SAD u Ujedinjenim nacijama.

Mekgonigal je potom 26. jula pozvao vezu FBI vezu u UN i predložio datume sastanka za osobe C i D.

"Dana 13. augusta 2018. godine, optuženi Mekgonigal je prisustvovao sastanku na kojem je informisao višeg zvaničnika američke ambasade u UN-u o zahtjevima osoba C i D. Optuženi Mekgonigal ni u jednom trenutku nije dijelio informacije o finansijskom interesu osobe A na sastanku ili o svom finansijskom odnosu sa osobom A", stoji u optužnici.

Prema opisu, identitet osobe C, savjetnika člana Presjedništva BiH i bivšeg ministra odbrane odgovara trenutnom ministru sigurnosti Bosne i Hercegovini Selmi Cikotiću, a u slučaju osobe D radi se o preminulom direktoru kompanije ZADA iz Gračanice Davudu Zahiroviću.

Cikotić, koji je bio ministar u periodu od 2007. do 2012. godine za N1 je rekao da ga niko nije kontaktirao.

"Ne bih želio o tome dodatno govoriti, naročito ne na nivou špekulacija", kaže Cikotić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )