FOTO: null

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić i zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Boris Jerinić potpisali su danas ugovor o izgradnji puta desnom obalom Tare od polazišta za raftere Huma do Brštenovice čija je dužina 18 kilometara.

Kao organizator izvođača radova na ovoj veoma važnoj putnoj saobraćajnici pojaviće se Ministarsvo odbrane BiH, koje će zajedno sa nadležnim ministarstvima Republike Srpske, opštine Foča i rafterima probiti put kroz veoma težak i skoro nepristupačan teren kroz kanjon rijeke Tare.

„Obavezali smo se da ovaj projekat i posao realizujemo za 35 dana tako da će, ako uslovi dozvole, sve biti završeno do početka naredne turističke sezone", rekao je zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić. On je istakao da će se na ovaj način riještiti dugogodišnji problem raftera koji su bili opterećeni prelaskom državne granice prema Crnoj Gori i velikim taksama koje su morali da plate da bi došli do mjesta za početak raftinga.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić je podsjetio da je ovo izuzetno važan dan za opštinu i raftere, jer je rafting turizam odavno postao turistički brend ovog kraja.

„Izgradnjom puta uozibiljiće se turistička ponuda grada, a sav prihod od raftinga biće usmjeren upravo na njegov dalji razvoj i dovođenje što većeg broja turista iz čitavnog svijeta na rijeku Taru", rekao je Mašić. Mašić je potvrdio da je opština za ovaj projekat u budžetu obezbjedila 200.000 KM, a da je ukupna vrijednost radova oko 1,5 miliona KM.

Potpisivanju ugovora i skoroj realizaciji projekta obradovao se i predsjednik Udruženja raftera Foče Miroslav Davidović, koji je rekao da rafteri imaju velike probleme na crnogorskoj granici, gdje moraju da plaćaju takse i gube vrijeme na formalnostima. Rečeno je i da će Crna Gora uskoro osnovati Nacionalni park „Piva“, u čiji će se ulazak plaćati taksa za boravak, čamac, kao i svakog raftera pojedinačno.

U Foči je registrovan 21 privredni subjekat koji se bavi raftingom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )