FOTO: InfoBijeljina

Privrednici ogorčeni prijedlogom izmjena Zakona o fiskalnim kasama Republike Srpske. Poreskom obvezniku koji ne izda fiskalni račun, slijedi kazna od 10.000 do čak 20.000 KM

Najznačajnije izmjene Zakona o fiskalnim kasama, koji je Vlada RS usvojila u formi nacrta, a sa ciljem suzbijanja sive ekonomije, da ukoliko inspektori Poreske uprave prilikom kontrole naplate "uhvate" trgovca, ugostitelja ili bilo kog drugog obveznika da ne izdaje fiskalni račun, slijedi mu kazna od 10.000 do 20.000 maraka! Rok za plaćanje kazne je 48 sati, a ako se do tada ne uplati novac slijedi zatvaranje lokala na 30 dana. U slučaju ponavljanja prekršaja slijedi duplo veća kazna i zatvaranje na 60 dana.

Privrednici i ugostitelji širom Srpske šokirani su i ogorčeni prijedlogom zakona o povećanju kazni za neizdavanje fiskalnih računa i već najavljuju masovno zatvaranje radnji, jer kako kažu, kazna od 10.000 maraka je omča oko vrata za privrednike!

- Umjesto najavljivanih smanjenja fiskalnih i parafiskalnih nameta privredi u Srpskoj, a koja već posluje na ivici opstanka, gdje su porezi i doprinosi među najvećim u Evropi, Vlada sada drakonski povećava kazne i do 10 puta, što uz nedavno povećanu cijenu struje i vode, za većinu malih privrednika koji zapošljavaju od jednog do troje radnika, vodi masovnom zatvaranju lokala - kažu privrednici, koji su kontaktirali sa "Novostima".

Prilikom dobijanja te i takve kazne, čak u 90 odsto slučajeva to znači i trajno zatvaranje i gašenje djelatnosti, jer teško se može izdvojti 10.000 maraka za kaznu, a kamoli 20.000!

- Najveći problem je manjkavost zakona, gdje radnja može biti zatvorena zbog dvije marke neslaganja u kasi ili bakšiša, jer i pored želje privrednika da sve radi po zakonu, dešavaju se i nenamjerne greške - ističu sagovornici našeg lista.

Takođe, kažu da je nenormalno određivati kaznu od 10.000 KM, jer neko ko hoće da plati kaznu, ne može u tom periodu u banci dobiti kredit.

- Nameti uništavaju i privrednike i ugostitelje u Srpskoj. Radimo samo da platimo namete. Umjesto da država podsticajno djeluje na privrednike, ovim izmjenama će dodatno pogoršati ionako tešku situaciju i privredi, gdje se pored borbe za opstanak, privrednici suočavaju sa problemom odlaska radne snage - kažu sagovornici.

Oni dodaju da usvajanje ovakvih zakonskih rješenja znači da će privrednici, koji su htjeli da ostanu u RS, morati i sami potražiti sreću negdje izvan ove zemlje.

- Ovakva zakonska rješenja su kontraproduktivna i imaćemo efekat gdje će umjesto planiranog povećanja prihoda od poreza doći do njegovog pada - dodaju naši sagovornici.

Jovan Bratić, direktor Zanatsko-preduzetničke komore Srpske kaže, za "Novosti", da ne treba praviti paniku oko nacrta ovog zakona i dodaje da će kazne, kada zakon i bude usvajan sigurno biti znatno manje od predloženih.

- U razgovorima sa Vladom RS tražili smo da se radnje i ugostiteljski objekti ne zatvaraju na 15 dana, kada se dobije kazna zbog neizdavanja fiskalnog računa. I to je prihvaćeno ali su pooštrene novčane kazne. Dokument je u nacrtu i slijede javne rasprave. Očekujemo da se kroz javne rasprave kazne umanje - ističe Bratić.

NEPRIHVATLjIVA RJEŠENjA

Željko Tatić, predsednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS, kaže da je ovakvo zakonsko rješenje katastrofalno i da pokazuje da su "prepisivači" zakona iz Vlade RS nesposobni da ga prilagode tržištu.

- Svi smo za poštovanje zakona, ali ovakva rješenja idu u pravcu da se uguše mali ugostitelji nauštrb velikih - ističe Tatić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )