FOTO: InfoBijeljina.com

Spomen-statua ratnog heroja, pukovnika Vojske Republike Srpske Milana Јovića biće otkrivena i osveštana 22. decembra u Ugljeviku, izjavio je načelnik ove opštine Vasilije Perić.

On je naveo da je izradu statue, koja će biti postavljena na gradskom trgu, finansirala opština Ugljevik.

"Pukovnik Milan Јović bio je komandant Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske, koja je brojala 3.500 srpskih boraca iz Ugljevika i dala ogroman doprinos za Srpsku", rekao je Perić novinariima.

On je istakao da je dužnost svih građana Srpske da nikada ne zaborave one koji su dali živote za slobodu srpskog naroda.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Јovan Marinković napomenuo je da je statua djelo akademskog vajara iz Beograda Miloša Komada.

"Cilj nam je da na otkrivanju statue ratnog heroja Јovića okupimo saborce, prijatelje i zvaničnike Srbije i Republike Srpske, kao i Vojske Srbije", naveo je Marinković.

Pukovnik Vojske Republike Srpske Milan Јović poginuo je 9. februara 1993. godine u selu Bilalići, nadomak tadašnjeg muslimanskog uporišta Teočak. Na Vidovdan 1993. godine posthumno je odlikovan Ordenom Nemanjića.

U čast ratnog heroja, u njegovom rodnom mjestu Donjoj Trnovi tradicionalno se održava manifestacija "Јovićevi dani", na kojoj se osnovci i srednjoškolci sa područja opštine Ugljevik takmiče u literarnom stvaralaštvu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )