FOTO: null

U Donjoj Trnovi kod Ugljevika u tradicionalnom petrovdanskom „lilanju“ upaljenim bakljama napravljenim od kore drveta učestvovalo je 122 djece.

Četrnaesti "Izbor najljepše lile" organizovali su Savjet mjesne zajednice i Crkveni odbor Donje Trnove, a generalni pokrovitelj je opština Ugljevik. 

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da "lilijada" čuva tradiciju srpskog naroda i vjere pravoslavne. 

"U duhu tradicije i običaja i u skladu sa vjerom pravoslavnom dočekujemo Petrovdan", rekao je Perić nakon podjele poklona učesnicima manifestacije. 

Tradicionalnom "lilanju" prethodilo je večernje bogosluženje u Hramu Svetih Apostola Petra i Pavla i pomen ispred spomenika za 24 žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata iz ovoga kraja. 

Protojerej Vedran Bardak, sveštenik u Donjoj Trnovi, ukazao je na značaj obilježavanja Petrovdana. 

"Još iz prvih vremena hrišćanstva, u vrijeme Rimskog cara Nerona, mnogi hrišćani su mučenički nastradili, bivali spaljivani na lomačama i stubovima. U vrijeme cara Nerona su Sveti apostoli Petar i Pavle mučenički ubijeni, jedan je naopako raspet na krstu, a drugom je mačem odsječena glava, i to je jedan od razloga zbog kojih je kasnije nastao običaj uoči Petrovdana da se pale lile", rekao je Bardak novinarima. 

On je napomenuo da su lile napravljene od kore trešnjevog drveta i da se djeca uoči Petrovdana skupljaju oko svetih hramova. 

Djeci sa najljepšim "lilama" dodijeljeno je 25 robnih i novčanih nagrada, a glavnu nagradu "led" televizor dobio je Dragan Simić. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )