FOTO: null

Optužnica protiv poslanika SNSD Svetozara Jovanovića i člana uprave RiTE Ugljevik Milijana Jovanovića. Bez odluke UO dali saglasnost kojom je 358 kvadrata preneto u posjed firme "Nešković"

Osnovni sud u Bijeljini potvrdio je optužnicu protiv članova uprave Rudnika i termoelektrane Ugljevik Svetozara Jovanovića i Milijana Jovanovića kojom se terete da su zloupotrebom službenog položaja oštetili to preduzeće za 77.338 maraka, u korist bijeljinske kompanije "Nešković".

Svetozar Jovanović, koji je aktuelni poslanik SNSD u Narodnoj skupštini RS, i Milijan Jovanović optužnicom se terete da su 2013. nezakonito i bez odluke članova uprave RiTE dali saglasnost kojom je zemljište RiTE od 358 kvadratnih metara u Bijeljini preneseno u svojinu i posjed Dragana Neškovića i njegove kompanije "Nešković", koji su tu sagradili ugostiteljski objekat.

U optužnici se navodi da je Milijan u svojstvu izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske poslove u RiTE Ugljevik 28. februara 2013. prekoračio granice svog ovlašćenja i suprotno Poslovniku o radu, bez održavanja sjednice i odluke članova uprave RiTE, u ime tadašnjeg direktora Ante Gajića, potpisao saglasnost u predmetu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) o zahtjevu firme "Nešković" za utvrđivanje površine zemljišta za redovnu upotrebu zgrade na jednoj parceli u Bijeljini.

S druge strane, Svetozar se tereti da je u svojstvu rukovodioca organizaciono pravnog sektora RiTE Ugljevik takođe prekoračio granice svog ovlaštenja. U optužnici se navodi da on nije upoznao Upravni odbor, niti mu proslijedio sporni zahtjev kako bi se donijela odgovarajuća odluka, iako je znao da je to morao da učini.

- Umjesto toga on je u usmenom razgovoru rekao Milijanu Jovanoviću da je potrebno potpisati tu saglasnost, koja je pismeno već bila pripremljena. Nakon toga kompletan predmet je dao na zastupanje referentu za poreze T. N. kome je rekao da se, kada se donese riješenje, odrekne prava na žalbu, što je i učinjeno - navodi se u optužnici.

Nakon sprovedenog postupka, bijeljinski RUGIP je 4. marta 2013. donio rješenje, koje je zbog izostanka žalbe postalo pravosnažno, a kojim je parcela površine 358 kvadratnih metara, koja služi za redovnu upotrebu zgrade, prenijeta u svojinu i posed Dragana Neškovića i njegove kompanije. Na osnovu tog rješenja, Nešković je postao vlasnik parcele koja predstavlja građevinsko zemljište. Cijena kvadratnog metra takvog zemljišta iznosi 216 KM, što znači da je za firmu "Nešković" pribavljena imovinska korist u iznosu od 77.338 maraka, za koliko je oštećen RiTE Ugljevik.

Nezvanično saznajemo da je tužilaštvo cijeli slučaj pokrenulo nakon što je Svetozar Jovanović podnio krivičnu prijavu protiv Milijana Jovanovića, da bi tužilaštvo daljom istragom utvrdilo da je i on odgovoran za zloupotrebu službenog položaja.

Svetozar Jovanović rekao je za "Novosti", da se tu najvjerovatnije radi o politički instruisanoj optužnici.

- Tu uopšte nema krivičnog djela, a to ćemo na sudu i dokazati. O detaljima ne mogu da govorim, a naše argumente ćemo iznijeti pred sudom. Tu se radi o neshvatanju cijele situaciju, a vjerovatno u svemu ima i politike - istakao je Svetozar Jovanović. 

NEMA ŠTETE

Milijan Jovanović kaže, za "Novosti", da se ne osjeća krivim, te da je optužnica potpuno promašena.

- Tu nije nastala nikakva šteta za RiTE, jer to i nije bila naša zemlja. Ja ću to na sudu i dokazati. Tu su neke druge radnje u pitanju koje su usmjerene protiv mene lično - rekao je Milijan.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )