FOTO: null

U duhu pravoslavne tradicije ispred hrama Svete Petke Paraskeve u Ugljeviku večeras je, u prisustvu brojnih vjernika, obavljeno paljenje badnjaka uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Večernje bogosluženje, te osveštanje badnjaka u ovom hramu obavio je  protojerej-stavrofor Mićo Pajkanović. Tom prilikom, ugljevički protojerej- stavrofor čestitao je vjernicima Badnje veče i Božić, najveći i najradosniji hrišćanski praznik - Hristovo rođenje.

Svečanom paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj pravoslavnih vjernika ove podmajevičke opštine, među kojima su bili i predstavnici lokalne uprave na čelu sa načelnikom opštine Ugljevik Vasilijem Perićem.

Službama bdenja i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj u hrišćanstvu. Badnji dan i Božić obilježavaju 6. i 7. januara pravoslavni vjernici koji poštuju stari, Julijanski kalendar.

Prema drevnom običaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića.

Piše: Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )