FOTO: mojnovisad.com / Zoran Stanišin

UGLJEVIK - Stručnjak za rano podsticanje dječije inteligencije, ljekar Ranko Rajović iz Novog Sada, održao je večeras u ugljevičkom Centru za kulturu predavanje o inovativnom metodu učenja djece.

Rajović je na predavanju govorio o greškama koje roditelji čine nesvjesno, a koje utiču na razvoj mozga i inteligencije djeteta. 

"Cijela Evropa je u problemu jer učitelji vide da je svaka nova generacija upisanih slabija u odnosu na prethodne, u motorici, pažnji i koncentraciji, kao i u opštem znanju", rekao je Rajović novinarima. 

Autor programa "Nikola Tesla centar" /NTC/ sistema učenja ocijenio je da je zbog toga važno mijenjati metode učenja. 

"NTC sistem je inovativna metoda u učenju i pomaže djeci u motoričkom razvoju motoričkom i u razvoju inteligencije, a cilj programa je da učimo djecu da misle i da povezuju informcije", istakao je Rajović. 

Prema njegovim riječima, od 10 najtraženijih zanimanja u savremenom svijetu devet nije ni postojalo prije 10 godina, a djecu treba spremiti da misle i da budu spremna za nova zanimanja koja će tek doći. 

Na predavanju za roditelje, vaspitače, učitelje, psihologe i sve uključene u učenje djece Rajović je govorio o tome kako se razvija inteligencija i naglasio da djecu od najranijeg uzrasta treba učiti da misle. 

Uvaženog kreatora novog sistema učenja pozdravio je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je ocijenio da je efikasnije obrazovanje važno za budućnost. 

"Često čujemo da je obrazovni sistem zastario i da je potrebno uvoditi nove metode, a večeras su roditelji i vaspitači u Ugljeviku imali priliku i da čuju šta je potrebno mijenjati", rekao je Perić. 

On je Rajoviću uručio simboličan poklon, tradicionalnu plosku sa rakijom, navodeći da je ova podmajevička opština poznata po proizvodnji šljiva i voćnih rakija. 

Organizator predavanja bio je ugljevički Dječiji vrtić "Duško Radović", a direktor vrtića Mladen Stevanović rekao je novinarima da će Rajovićevo predavanje o mentalnom razvoju djece biti od koristi u njihovom radu sa najmlađima. 

On je najavio da će uskoro, po metodi NTC projekata, ugljevički vrtić organizovati kamp u prirodi koji će omogućiti djeci učenje kroz igru i istraživanje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )