FOTO: null

Ugljevički kraj poznat je po voćarstvu, posebno po proizvodnji šljive koju petnaestak godina izvoze u Rusiju i evropske zemlje.

Međutim, posljednjih godina značajna pažnja se poklanja razvoju povrtarstva. Uz pomoć donatora i lokalne zajednice oko 30 porodica je dobilo plastenike u kojima proizvode povrće za tržište i obezbjeđuju sredstva za život. 

Seoska domaćinstva u Ugljeviku, do nedavno su povrće proizvodila isključivo za vlastite potrebe. Sada, od proizvodnje povrća živi tridesetak višečlanih porodica. Nikolići iz Zabrđa na 1200 metara kvadratnih plastenika u ranoj proizvodnji imali su boraniju, krastavac i paradajz. Sada je u plastenicima paprika roga koja je tražena na tržištu.

Ruža Nikolić kaže da je velika potražnja za ovom paprikom. Iako su početnici u povrtarskoj proizvodnji Nikolići postižu odlične rezultate i ostvaruju lijepu zaradu.

I Mihajlovići iz Ugljevičke Obriježi su početnici u povrtarstvu. Na 400 metara kvadratnih plastenika zasadili su papriku. Iako se prvi put susreću sa ovom proizvodnjom, očekuju vrhunski prinos - pet tona paprike odličnog kvaliteta. Tonu su već prodali kod kuće.

- Radi se o paprici koja ima preko 25 odsto suve materije u odnosu na druge paprike te vrste, te dimenzije kao prosječan klip kukuruza do 350 grama - kaže Petar Mihajlović.

Razvojem povrtarstva lokalna zajednica nastoji da riješi bar dio problema nezaposlenosti. Milorad Јovičić, direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Ugljevik, ističe da je cilj rješavanje problema nezaposlenosti kroz samozapošljavanje u povrtarskoj proizvodnji, a uz pomoć opštine, Ministarstva i stranih programa.

Povrtarstvo se na području Ugljevika pokazalo kao produktivna i rentabilna grana. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )