FOTO: InfoBijeljina

U mjesnoj zajednici Mezgraja Gaj danas je služen parastos za pet poginulih boraca i dvije civilne žrtve odbrambeno-otadžbinskog rata čija su imena uklesana na spomen obilježju u ovom mjestu.

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, počast poginulim borcima odali su članovi porodica, rodbina, prijatelji, predstavnici opštine Ugljevik, Boračke organizacije, političkih stranaka.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zahvalio je mještanima Mezgraje za doprinos u odbrani ovog kraja i Republike Srpske.

“Prisjećamo se onih koji su dali svoj život za stvaranje Republike Srpske i ostanak srpskog naroda na ovim prostorima. Za vrijeme ratnih dejstava bilo je zaista teško na ovom rubnom području naše opštine i naša obaveza je da izrazimo poštovanje mještanima ovog kraja koji su uspjeli da zaustave napade. Posebna zahvalnost porodicama i potomcima onih koji su dali živote u odbrani srpskog naroda. Naša sveta dužnost i obaveza je da ih se prisjećamo, da paljenjem svijeća odamo dužnu počast onima koji su dali najviše za stvaranje RS i odbranu našeg naroda”, rekao je Načelnik.

U Mezgraji Gaj 13.septembar obilježava se kao Dan odbrane od neprijateljskih snaga.Na današnji danprije 24 godine pripadnici takozvane Armije BIH upali su u ovu mjesnu zajednicu, ubili vojnike i civile, ali su mještani uspjeli da se odbrane zahvaljujući hrabrosti četrnaestogodišnjeg dječaka koji je uzeo pušku u ruke i ubio komandanta neprijateljskih snaga.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Ugljevik Jovan Marinković kaže da zločinački poduhvat neprijateljskih snaga neće i ne smije biti zaboravljen. Stradanje nedužnih civila i žrtva poginulih boraca trajni su podsjetnik na zločin koji se dogodio. “Molimo se danas za spasenje duša poginulih boraca otadžbinskog rata i nedužnih civila. Ovaj zločin oprostiti možemo ali zaboraviti ne možemo nikada. Dok postojimo mi ćemo se prisjećati njihove žrtve i
pomogati da se obilježava ovaj dan”, rekao je Marinković. 

Mještanin Mezgraje Gaj Radivoje Cvjetković zahvalio se svim mještanima, Boračkoj organizaciji, lokalnoj upravi što podržavaju organizovanje parastosa i poštuju žrtvu onih koji su stradali 13.septembra 1994.godine.

“Sedam naših prijatelja, komšija, rođaka je poginulo na današnji dan. Neprijatelji su upali u naše selo u šest sati ujutru, palili su selo, ubijali muškarce, ubili su i nedužnu ženu na kućnom pragu. Mi smo malo selo ali smo se junački borili i odbranili. Nećemo prestati da se sjećamo i pominjemo one koji su stradali
na današnji dan”, kaže Cvjetković

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )