FOTO: null

U godini kada slavi 60 godina postojanja, opština Ugljevik može se pohvaliti najvećom prosječnom platom u Republici Srpskoj. Ona iznosi nešto više od 1200 maraka. Međutim, osim Rudnika i Termoelektrane, nosioca privrednog razvoja ovog kraja, Ugljevik se i

Ugljevik je osnovan prije tačno 60 godina. Za sve to vrijeme izrastao je u jedan moderan gradić sa infrastrukturom kojom se ne mogu pohvaliti ni mnogo veće sredine.

U kratkom periodu izgražen je centar za kulturu, novo obdanište, stotine kilometara asfaltnih puteva, desetine kilometara javne rasvjete...

Najveća zasluga za sve ovo pripada Rudniku i termoelektrani koji zapošljava 1.900 radnika. I dalje je ovo preduzeće osnov za daljnji razvoj s obzirom da se polovina budžeta Ugljevika, koja iznosi oko 5,5 miliona KM, puni na osnovu rente na korišćenje zemljišta.

Ugljevik je, pored rudnika, poznat i po kulturi. Godinama unazad sa velikim uspjehom funkcioniše KUD "Rudar" koji organizuje međunarodnu smotru folklora. Orkestar harmonika Osnovne škole "Aleksa Šantić" tradicionalnu srpsku muziku predstavlja širom svijeta, a u Ugljeviku se svake godine na festivalu Dani harmonike okupe vrhunski muzičari iz cijelog svijeta.

Zahvaljujući tom festivalu Ugljevik je kao opština vidljiv na kulturnoj mapi evropskih festivala.

Stanovnici ovog rudarskog mjesta smatraju da zbog svega ovoga žive malo bolje nego građani u drugim mjestima koji nemaju tu sreću da imaju privrednog giganta u svojoj sredini.

U Ugljeviku funkcioniše i Društvo dobrovoljnih davalaca krvi, poznato po velikom broju članova, svojoj dobroti i akcijama na kojima se svake godine obaraju rekordi po broju prikupljenih jedinica ove dragocjene tečnosti. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )