FOTO: null

Radosni praznik Lazarevu subotu – Vrbice mališani Kulturno-umjetničkog društva ,,Rudar,, danas su ispred zgrade opštine Ugljevik obilježili tradicionalnom proljećnom igrom ,,Lazarice,,

Djevojčice i dječaci obučeni u tradicionalne narodne nošnje, igrom i pjesmom okupljeni na gradskom trgu u Ugljeviku  poželjeli  su Ugljevičanima zdravlje, radost i sreću. 

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, predsjednik Skupštine opštine Đoko Simić, te predstavnici kulturnih ustanova Ugljevika pozdravili su i darivali Lazarice ispred zgrade opštine.

Načelnik opštine Ugljevik čestitao je građanima Ugljevika Lazarev dan i zahvalio se mladima iz KUD - a “ Rudar”  koji  svojom igrom i pjesmom čuvaju od zaborava  srpsku kulturu i tradiciju.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju Lazarevu subotu kao znak sjećanja na jedno od najvećih ovozemaljskih čuda Gospoda Isusa Hrista - vaskrsenje Lazara iz Vitanije koga je, poslije četiri dana provedena u grobu, Isus podigao iz mrtvih. U hramove se unose vrbove grančice koje sveštenik osvješta i dijeli vjernicima. Tim grančicama ukrašavaju se kandila i ikone u kućama.

Lazareva subota, odnosno Vrbica, uvijek se slavi uoči Cvijeti, praznika ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim, kojim se završava šesta nedjelja Vaskršnjeg posta. 

Piše: Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )