FOTO: null

Najmlađi članovi ugljevičkog Kulturno-umjetničkog društva "Rudar" danas su ispred zgrade opštine Ugljevik tradicionalnom proljećnom igrom "Lazarice" obilježili praznik Lazarevu subotu - Vrbice.

Djevojčice, obučene u šarolike nošnje, igrom i pjesmom poželjele su stanovnicima Ugljevika zdravlje, radost, sreću i blagostanje. 

Načelnik ove opštine Vasilije Perić i predsjednik Skupštine opštine Đoko Simić dočekali su Lazarice ispred zgrade opštine i darivali ih kako to običaji nalažu. 

Perić je naveo da je KUD "Rudar" jedan od najboljih promotera Ugljevika, te članovima i rukovodstvu Društva darovao 700 KM. 

"Želim da Ugljevik bude bogat, baš onako kakva je i vaša igra i pjesma, da nam današnji dan i svi budući donesu dobro i da više nikada nemamo onih velikih nesreća i poplava, kao što je to bilo u predhodnoj godini", rekao je Perić. 

On je zahvalio mladima što od zaborava čuvaju srpsku kulturu, tradiciju upravo kroz ove lijepe igre i pjesme. 

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju Lazarevu subotu kao znak sjećanja na jedno od najvećih ovozemaljskih čuda Gospoda Isusa Hrista - vaskrsenje Lazara iz Vitanije koga je, poslije četiri dana provedena u grobu, Isus podigao iz mrtvih. 

Lazareva subota, odnosno Vrbica, uvijek se slavi uoči Cvijeti, praznika ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim, kojim se završava šesta nedjelja Vaskršnjeg posta. 

U hramove se unose vrbove grančice koje sveštenik osvješta i dijeli vjernicima. Tim grančicama ukrašavaju se kandila i ikone u kućama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )