FOTO: null

Polaganjem vijenaca na spomen - obilježje Palim borcima i ŽFT (1941-1945) , juče je u organizaciji OO SUBNOR-a Ugljevik, skromno obilježen "16. jun - Dan oslobođenja Ugljevika".

Partizanske jedinice Majevičkog odreda i 1. bataljona 2. Vojvođanske brigade, pod zajedničkom komandom Veljka Lukića- Kurjaka, oslobodile su Ugljevik 16. juna 1943. od ustaša, a praktično cjelokupno naselje je opljačkano i zapaljeno, tako da se nakon završetka rata moralo krenuti od početka. 

I ove godine vijence su na novoizgrađeni spomenik u Ugljeviku, koji je replika spomenika iz Starog Ugljevika, položile brojne delegacije i udruženja.

Nakon polaganja vijenaca na na spomenik Palim borcima i ŽFT priređen je i prigodan kulturno - umjetnički program u Centru za kulturu u Ugljeviku.

Prisutne sugrađane i goste na svečanoj Akademiji pozdravio je predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić, dok je prigodan govor povodom Dana oslobođenja Ugljevika održao Ratko Đurković, predsjednik Skupštine SUBNOR-a  Ugljevik.

Kulturno – umjetnički program, održan u Centru za kulturu u Ugljeviku, obogatili su svojim nastupima Mikica Petronijević, dramski umjetnik iz Beograda, koji je izveo monolog “Doživljaji Nikoletine Bursaća”, kao i recitale “Pjesma mrtvih proletera” i “Mala moja iz Bosanske Krupe”,  i učenici Osnovne muzičke škole “Kornelije Stanković” iz Ugljevika.

Piše: Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )