FOTO: InfoBijeljina

U termoelektrani u Ugljeviku je nakon prekida zbog virusa korona od 26. jula ponovo u probni pogon pušten sistem za odsumporavanje (ODG) plaćen 160 miliona maraka. Kako je saopšteno iz Preduzeća RiTE Ugljevik, da bi se potvrdile projektovane vrijednosti postrojenje mora da radi u kontinuitetu 30 dana.

“Svakodnevno mjerimo efekat rada postrojenja i možemo reći da je emisija sumpor dioksida smanjena za 99 odsto, a i emisije čvrstih čestica u dimnim gaovima su daleko ispod vrijednosti koje zahtjevaju evropske direktive. Troškovi rada postrojenja su takođe u okviru projektovanih vrijednosti tako da slobodno možemo reći da smo zadovoljni prvim rezultatima rada postrojenja”, ističe Zlatko Malović, projekt menadžer ODG.

Probni rad se odvija pod nadzorom internacionalnog tima isporučioca opreme i izvođača radova.

Takuro Ueda, projekt menadžer japanske korporacije MHPS je rekao da je zadovoljan saradnjom sa poslodavcem, te da očekuje da se probni pogon uspješno završi i postrojenje preda na korištenje do kraja avgusta.

Inače, iz uprave preduzeća RiTE Ugljevik su se pohvalili kako im je od ugledne kineske kompanije koju nisu imenovali, stiglo pisno namjere u kojem stoji kako su spremni da gips koji se dobija kao nus proizvod koristi za proizvodnju rigips ploča.

“U pismu ističu da su spremni da u fabriku rigips ploča investiraju oko 40 miliona eura, a ta fabrika bi zapošljavala 70 do 80 radnika, što bi bilo vrlo značajno za ovaj kraj” rekao je  Milutin Tasovac, izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj termoelektrane.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )