FOTO: null

Ispred hrama Svete Petke Paraskeve u Ugljeviku večeras je, u prisustvu brojnih vjernika, obavljeno tradicionalno paljenje badnjaka uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Večernje bogosluženje, te osveštanje badnjaka u ovom hramu obavio je prvi paroh ugljevički, protojerej-stavrofor Mićo Pajkanović. 

"Neka vam je, braćo i sestre srećno Badnje veče, sutrašnji Božić i Bogom blagoslovena Nova pravoslavna 2015. godina", poželio je, između ostalog, u svojoj besjedi protojerej-stavrofor Pajkanović okupljenim vjernicima. 

Svečanom paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj pravoslavnih vjernika ove podmajevičke opštine, među kojima su bili i predstavnici lokalne uprave. 

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić čestitao je svim Ugljevičanima, pravoslavnim vjernicima, Badnje veče i Božić sa željom da predstojeći dani budu ispunjeni zdravljem, srećom i blagostanjem. 

"Badnje veče je uvijek radosno veče, a Božić je dan kada iskazujemo ljubav prema bližnjima, iskrenu brigu i solidarnost prema slabijima. Najradosniji hrišćanski praznik nas podstiče na razumijavanje i ljubav prema bližnjima", rekao je Perić, obraćajući se građanima. 

On je dodao da je neophodno, ohrabreni Božićem i toplinom svojih porodica, pronaći u sebi vjeru i snagu za predstojeće dane, kako bi ih zajedničkom dobrom voljom i razumijevanjem, učinili boljim i srećnijim. 

Perić je tradicionalnim pozdravom "Mir Božji - Hristos se rodi" čestitao sugrađanima predstojeći Božić. 

"Istovremeno vam čestitam i krsnu slavu Republike Srpske, pravoslavnu Novu godinu sa željom da svi dani u godini u ugljevičkim domovima budu radosni i ispunjeni porodičnom srećom", rekao je načelnik opštine. 

Pravoslavni vjernici i Srpska pravoslavna crkva obilježavanjem Badnjeg dana najavljuju praznik Rođenja Isusa Hrista. 

Ovaj dan se obilježava liturgijama u crkvama, paljenjem badnjaka i porodičnim okupljanjem za posnom večernjom trpezom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )