FOTO: null

Učenici devetih razreda JU OŠ “Aleksa Šantić“ iz Ugljevika posjetili su danas najveće ugljevičko preduzeće RiTE, kako bi se uz pomoć stručnih lica informisali i lakše donijeli odluku u kom smijeru nastaviti dalje školovanje.

Učenici su najprije obišli površinski kop Rudnika i stručno od strane dipl. ing. Radivoja Krstića bili upoznati o istraživanju ležišta, načinu skidanja otkrivke, eksploataciji korisne mineralne sirovine, sanaciji devastiranog zemljišta - rekultivaciji kao i o načinu transporta i obnovi potrebne mehanizacije.

Na Termoelektrani učenike su dočekali mašinski inženjeri Nemanja Spasojević i Vladislav Mićanović koji su ih upoznali sa procesom rada Termoelektrane.

Učenici su obišli dopremu uglja, otpremu šljake i pepela, centralnu hemijsku laboratoriju, hemijsku pripremu vode, elektroliznu stanicu i glavni pogonski objekat. 

Pri tom obilasku mogli su da vide radne uslove u termoelektrani, dimenzije i sam izgled radnih uređaja i da se upoznaju sa osnovnim principima rada i parametrima Termoelektrane Ugljevik, a sve u cilju shvatanja o kakvom se gigantu radi.

“Pohvalio bih učenike za uzorno ponašanje i zahvalio nastavnicima koji su adekvatno pripremili učenike i uputili ih gdje dolaze. Ovo je još jedan od dokaza da Termoelektrana misli na svoju omladinu i nadamo se kroz par godina dolasku stručnih kadrova baš iz ove grupe”, kaže dipl.ing. Nemanja Spasojević.

Zainteresovanost učenika za predavanje, koja se ogledala kroz postavljanja raznih pitanja vezanih za rad Termoelektrane, pokazala je da je ova posjeta imala smisla i da su učenici mnogo vidjeli, a ujedno  i naučili.

“Učenici su zaista uživali u posjeti, vidjeli nesvakidašnje, edukativne sadržaje, naučili i vidjeli mnogo toga na praktičan način i na kraju zadovoljili svoju znatiželju i radoznalost, a nekih od njih možda donijeli i važnu životnu odluku u kom smijeru nastaviti svoje dalje školovanje”, kaže  nastavnik informatike Ratko Nikić.

Predvođeni nastavnicima Branislavom Đurićem i Ratkom Nikićem učenici su se sa novim znanjima, a neki možda  i životnim opredjeljenjima za buduća zanimanja, vratili  sa pozitivnim utiscima u svoju školu.

Piše: Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )