FOTO: null

U susret 5. Internacionalnom Sajamu šljive, voćnih rakija i meda koji će se održati 1. i 2. septembra u Ugljeviku, juče je ocjenjivan kvalitet podmajevičkog meda koji će biti prijavljen za takmičenje na ovogodišnjem Sajmu.

Ispitivanje i ocjenu kvaliteta meda organizovala je Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Ugljevik.

Za ocjenjivanje kvaliteta podneseno je 58 uzoraka meda. Ocjenjivačka komisija brojala je 8 članova iz Hrvatske, Srbije i BiH, na čelu sa predsjednikom žirija  Dr Milanom Kramerom iz Osijeka.

Ocjenjivali su se  - boja, ukus i miris ovog pčelinjeg proizvoda, a takođe se mjerio i postotak vlage  kao jedan od značajnih parametara kod određivanja kvaliteta meda.

„Ovo je prvi put da vršimo ocjenu kvaliteta meda i cilj nam je da u oblasti pčelarstva unaprijedimo proizvodnju i da ovaj ekstra kvalitetni proizvod stigne i do marketa EU, jer je med iz BiH tražen na tržištu EU“, kaže Milorad Jovičić direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Ugljevik.

Hladna vremenska razdoblja kojim se odlikovalo  proljeće i ljeto  ove godine uticalo je na prinos i kvalitet meda, koji je ove godine nešto lošijeg kvaliteta u odnosu na prethodne. 

"Podmajevički pčelari su se potrudili da imaju sortni med, koji daje zadovoljavajuće ocjene. Med, koji se danas ocjenjuje, je nižeg ranga", saopštio  je Kramer.

Na području opštine Ugljevik djeluje Udruženje pčelara "Majevička košnica" koje  broji 42 člana koji imaju 2.150 prijavljenih košnica.

Piše: Snežana Milošević

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )