FOTO: srpskainfo.com

Mještani Ugljevika nezadovoljni su cijenom od 11,70 KM koju plaćaju za odvoz smeća, te smatraju bi ona trebalo da bude formirana u skladu sa količinom otpada koji se odvozi.

U skladu sa skupštinskom odlukom, donijetom prije dvije godine, na području opštine Ugljevik organizovan je odvoz smeća u selima. Od 26 mjesnih zajednica do sada su obuhvaćene 24, a od 1. jula smeće će se odvoziti i iz najudaljenijih sela Gornja i Donja Krčina.

Mještani su zadovoljni organizovanim odvozom otpada, ali ne i jedinstvenom cijenom od 11,70 maraka po domaćinstvu. Smatraju da je cijenu trebalo formirati u skladu sa količinom otpada, odnosno brojem članova.

Komunalni otpad na području opštine Ugljevik odvozi se iz 4.400 domaćinstava. Dvije trećine korisnika je u selima, a jedinstvena cijena od 11,70 KM za sva seoska domaćinstva izazvala je negodovanje samaca koji nemaju nikakva primanja ili žive od skromne penzije.

– U selima imamo kuće pune djece, a i kuće u kojima žive jedan ili dva člana domaćinstva. Višečlane porodice svaki dan izvlače kolicima smeće, a ja smeće bacim jednom u 10 dana – kaže Stana Đurđević.

Kaže da se slaže da smeće treba organizovano odvoziti, jer se tako štiti životna sredina i izbjegava stvaranje divljih deponija ali da bi cijenu trebalo prilagoditi platežnoj moći stanovnika.

– Proteklih godina morali smo se snalaziti kako znamo i umijemo.  Smeće smo odvozili do grada, a bilo je i onih koji su ga nesavjesno odlagali na mjesta koja nisu za to predviđena. Neki su palili ono što se paliti može, a veliki dio otpada završavao je u koritu reke Janje i druge vodotoke. Postavljeni kontejneri su spas, još samo da je cijena niža, niko se ne bi bunio – kaže ova Ugljevičanka.

Cijena odvoza smeća iz centra Ugljevika i prigradskih mjesnih zajednica formirana je prema broju članova u domaćinstva, za jednog člana je 6,24 bez PDV-a, a za četiri člana i više ona iznosi 10 KM.

Direktor preduzeća „Kompred“ Milan Lazić kaže da nemaju precizne podatke za sela pa je određena cijena od 10 KM bez PDV-a za sve, koju pravdaju troškovima.

– Morate računati utrošeno gorivo i održavanje vozila, plate radnika, doprinose i poreze. Morali smo da nabavimo i jedan specijalizovani kamion za odvoz smeća i obnovimo mehanizaciju. Pa kad dodate i troškove odvoza smeća na Regionalnu ekodeponiju u Bijeljini, udaljenu nekih 20 kilometara, i troškove odlaganja, onda mi jedva da imamo ekonomsku isplativost – kaže Lazić.

Seoska domaćinstva koja žive isključivo od poljoprivrede žale se na cijenu, ali u „Kompredu“, kažu, nemaju ni pravo, ni zakonsku mogućnost da ove obaveze oslobode socijalne kategorije.

– Poredili smo sa cijenama odvoza smeća u susjednim opštinama. Neke to rade po kvadratu, neke po broju članova, ali idealnog rješenja nema. Nastojimo da naši komitenti budu zadovoljni, a da i mi poslujemo rentabilno – naglašava Lazić.

Smanjen broj divljih deponija

Organizovan odvoz smeća u selima smanjio je broj divljih deponija. Na regionalnu deponiju u Bijeljini iz Ugljevika mjesečno se doveze skoro 300 tona smeća, čije odlaganje ih, kažu, košta 10.000 KM mjesečno. Prošle godine preduzeće je bilo u minusu 180.000 KM, a ove godine se nadaju da će biti na pozitivnoj nuli.

  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )