FOTO: undefined

Kompanija je odlučila ugasiti proizvodnju u BiH i investirati u susjedne države.

Početkom oktobra prošle godine čitlučki Ledo objavio je kako nakon 23 godine gasi proizvodnju u BiH, ali da će nekoliko stotina zaposlenika u području logistike, prodaje, marketinga i drugih funkcija nastaviti raditi.
 
Nakon toga, krajem novembra, 52 radnika su napustila pogone kompanije u kojoj su proveli niz godina. Kako smo izvještavali, od svog radnog mjesta oprostili su se pjesmom “Tužno plačem, kuću ostavljam”.
 
– Proizvode za Bosnu i Hercegovinu nastaviće proizvoditi naše druge proizvodne lokacije – rekli su tada iz firme Ledo Čitluk za BiznisInfo.ba.
 
Novi podaci pokazuju da je Ledo u BiH prošle godine odlično poslovao.
 
Kompanija je prošle godine imala ukupne prihode od 132,5 miliona KM, što je najviše u nekoliko posljednjih godina. Godinu ranije prihodi su bili 114,4 miliona KM a prije toga 99 miliona, piše BiznisInfo.ba.
 
Osim toga, firma je u 2023. ostvarila i rekordnu čistu dobit od 27,5 miliona maraka, što je za 4,5 miliona više nego godinu ranije.
 
Otpuštanje radnika, dakle, nije posljedica krize u kompaniji, već preslagivanja unutar grupe i očite želje vlasnika za još većim profitom.
 
Naime, nakon gašanje proizvodnje u BiH iz ove firme su javili da ulažu veliki novac u svoje proizvodne pogone u Hrvatskoj, ali i u Srbiji.
 
Ledova ulaganja u proizvodnju sladoleda u Hrvatskoj u dvije godine će premašiti 10 miliona evra, najavljeno je iz te firme. Nova linija za sladoled vrijedna više od četiri miliona evra biće instalirana u Zagrebu, čime će dvogodišnji investicijski ciklus u Ledu premašiti 10 miliona evra.
 
S druge strane, Ledova linija za proizvodnju tijesta, kako je nešto kasnije najavljeno, seli iz Zagreba na novu lokaciju u Srbiju, a zaposlenicima zagrebačke tjestare nude prelazak u pogone za proizvodnju sladoleda.
 
Razlog za preseljenje linije za tijesto je nedostatak prostora za mašine koje će proizvoditi sladoled.
 
Ko su vlasnici

Ledo je nekada pripadao hrvatskog grupaciji Agrokor Ivice Todorića, iz koje je kasnije nastala Fortenova grupa. Fortenova u proljeće 2021. prodaje Ledo velikoj međunarodnoj grupaciji Nomad Foods Limited.
 
Oni su tada potpisali kupoprodajni ugovor za Poslovnu grupu zamrznute hrane, koja se sastoji od društava Ledo plus d.o.o., Ledo Čitluk i Frikom d.o.o. te nekoliko manjih povezanih društava. Vrijednost transakcije iznosila je 615 miliona evra.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )