FOTO: null

Bijeljinsko Udruženje podvodnih aktivnosti “TRB” učestvuje u više akcija čišćenja vodenih površina, a trenutno je angažovano na prikupljanju foto i video-materijala za valorizaciju područja delte Drine.

Sve to čine u okviru saradnje sa ekološkim uduženjem "Eko put" i Savezom ekoloških snaga iz Bijeljine, navodi za Srnu predsjednik Udruženja "TRB" Bato Gajić.

Udruženje organizuje i kurseve plivanja i ronjenja na bazenima u Crnjelovu, a u periodu od 22. jula do 22. avgusta planiran je, u nekoliko grupa, odlazak u Grčku, gdje je već obezbijeđen smještaj za djecu i besplatno ronjenje.

Udruženje trenutno ima pedesetak članova sa tendencijom rasta, a zvanično je registrovano u novembru 2015. godine.

Ideja o osnivanju "isplivala" je tokom poplava 2014. godine.

Osnivači su "šarolika grupa" koju čine dugogodišnji ronioci, entuzijasti, ljubitelji vode i prirode različitih profesija.

Udruženje je u Etno-selu "Stanišići" održalo prezentaciju ronilačke opreme "Mares" i Međunarodne asocijacije za obuku ronilaca SSI.

Prezentaciji je prisustvovalo šezdesetak ronilaca, predstavnika klubova, institucija, firmi za podvodne radove i deminiranja iz cijele Republike Srpske i BiH.

"Predstavljena su najnovija tehnička dostignuća ovog svjetskog lidera u prizvodnji ronilačke opreme", navodi Gajić.

Prisutni su bili u mogućnosti da, među prvima u svijetu, vide najnoviji program za profesionalna i tehnička ronjenja, koji je tek u aprilu izašao iz proizvodnje i do sada je samo u formi prototipa prikazan na par svjetskih sajmova.

Prezentaciju je vodio Dušan Runjajić, jedan od direktora kompanije, pa su i najiskusniji ronioci mogli nešto novo da nauče iz prve ruke, u vezi sa tehničkim rješenjima "Mares" ronilačke opreme.

Promocija je organizovana s ciljem predstavljanja Udruženja podvodnih aktivnosti "TRB", koje je otvorilo SSI centar za obuku ronilaca, prvi i, za sada, jedini u BiH.

SSI je jedna od vodećih svjetskih ronilačkih asocijacija, koja obuku vrši u skladu sa ISO standardima i čiji su sertifikati priznati u cijelom svijetu.

"Cilj Udruženja `TRB` je da da što veći doprinos u očuvanju okruženja, a osnovni pravci razvoja Udruženja su unapređenje vještina i znanja kao i ljudsko i materijalno-tehničko opremanje za aktivnosti - od sportsko rekreativnih, ekoloških i zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom", kaže Gajić.

Ovo sve, kaže on, ne bi bilo moguće bez praćenja savremenih svjetskih trendova i standarda u vezi sa obukom, licenciranjem i opremom.

Ono što izdvaja ovo udruženje od većine sličnih jeste rad sa djecom. Većina udruženja i klubova slične orijentacije izbjegava rad sa maloljetnim osobama, pogotovo sa uzrastom osnovne škole.

Gajić navodi da je prošle godine uočeno da veliki broj djece ne zna da pliva, pa su ove godine anketirali učenike u Osnovnoj školi u Crnjelovu - od 200 anketiranih, njih 136 izrazilo je želju da nauči da pliva.

Generalni sponzor Udruženja je kompanija "TRB" iz Bratunca, čiji je vlasnik jedan od osnivača Slaven Ristić, te po toj kompaniji i nose ime "TRB".

Od kompanije je i obezbijeđen ubjedljivo najveći dio finansija za rad Udruženja.

"Osim njih, i ostali osnivači su uložili vlastite resurse, kako u ronilačkoj opremi, prostoru za rad, znanju i iskustvu", navodi Bato Gajić

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )