FOTO: null

UDPB Nasljeđe Bijeljina je osnovano 21. maja 2016. godine na Osnivačkoj skupštini u Bijeljini. Ciljevi koje su osnivanjem sebi postavili su ostvarenje i zaštita prava i interesa, poboljšanje položaja djece poginulih boraca u socijalnom, humanitarnom i kul

Osnovni principi u njihovom radu su: 

  1. princip nasljeđa, 
  2. princip ravnopravnosti i jedinstva, 
  3. princip časti, 
  4. princip reda i zakona.

"Udruženje Nasljeđe je od javnog interesa. Želimo da ostvarimo saradnju sa gradskimi državnim vlastima, da neposredno obezbjedimo zaposlenje i stambeno riješimo svako dijete poginulog borca.Takođe da očuvamo mir, lik srpskog borca. U prethodnom periodu inicirali smo niz projekata od kojih su zaposlenje i stambeno zbrinjavanje djece poginulih boraca i njihovih porodica", navode u Udruženju. 

Takođe se bave razvojem kulture i sporta u RS i BiH. Matično Udruženje je u Trebinju a Odbori postoje skoro u svim mjestima dok ostatak je u fazi osnivanja. 

"Za razliku od proteklih dvadeset i više godina apsolutnog nerada svih postojećih i budžetom uzalud nagrađenih udruženja raznih naziva, mi smo konačno odlučili da djeca poginulih boraca zaista ostvare svoja zakonska i druga prava. Obratili smo se Gradonačelniku i Skupštini grada, kao i Odjeljenju za društvene djelatnosti kao i Odjeljenju za boračko invalidsku zaštitu da nam odobre prostorije na korišćenje, kao i sredstva koja su nam potrebna za troškove osnivanja kao i ionesmetan rad Udruženja, i još nismo dobili odgovor. Skuptinska iniciujativa za prostorije i finansijska sredstva su usvojeni i čekamo da Gradonačelnik potpiše. Apliciraćemo na budžet za 2017. god", napominju iz Udruženja, te dodaju da je krajnje vrijeme da se djeca onih koji su živote položili za Republiku Srpsku zaposle po prioritetu i da budu ti koji će stati opet u odbranu a ne da se odsele i budu robovi naopakih savremenih zemalja gdje sve ljudske vrijednosti ne postoje.

Sramno je da djeca poginulih boraca žive na ivici egzistencije obespravljeni i zaboravljeni. Zbog svega toga su se okupili da dokažu da su zdrava populacija i spremna za sve životne izazove.

"Uputili smo Narodnoj skupštini i Vladi RS Akcioni plan zapošljavanja i Strategiju stambenog zbrinjavanja djece pog. boraca. Oba su usvojena. Radimo na konkretnoj realizaciji. Ovim putem molimo sve onbe koji žele pomoći radu Udruženja djece poginulih boraca mogu da nam se jave pa možda u saradnji sa nama riješe svoje probleme. Pomoglo bi nam i određena donacija u realizaciji projekata koje smo započeli. Imamo oko 3000 i više djece ove kategorije koji su na Zavodu za zapošljavanje, od toga u Bijeljini oko 250. Svaki dan nam se pridružuju članovi iz razloga čto se nakon 20 godina prvi put nestranački i nepolitički pojavio neko ko zaista pokučava da riješi probleme ove kategorije. Očekujemo odgovor lokalnih vlasti, privrednika kao i drugih nadležnih institucija i nudimo saradnju u zajedničkom rješavanju svih kategorija koje su zaslužne za postojanje RS".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )